Отидете към основна версия

5 636 75

"Той е умен и много силен": Защо в Индонезия се възхищават на Путин

  • индонезия-
  • джоко уидодо-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл

На високо дипломатическо равнище индонезийските власти от години водят политика на неутралитет

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия от години поддържа близки отношения с Индонезия. С редица инвестиции Москва си е създала добър имидж. Мнозина в Индонезия споделят позициите на Кремъл и симпатизират на Путин. Причината? В собствената им история.

"Обичам Путин. Той е умен, харизматичен и много силен", казва Панде. 42-годишният мъж се намира в една класна стая на руското езиково училище в Бали. В Индонезия руският президент Путин е много харесван, особено сред младите.

С социалните мрежи се разпространяват редица видеоклипове в подкрепа на Русия. Те показват Путин със сладки кученца, като отговорен съпруг или могъщ ръководител на армията.

Русия направи много, за да си изгради добър имидж

И останалите шестима ученици в езиковия клас на Панде подкрепят неговото мнение. През деня те карат таксита, продават имоти или развеждат туристи и редовно имат контакт с руснаци, които работят на Бали или пък са на почивка.

Москва и Джакарта поддържат близки отношения от десетилетия. Още през 50-те години на миналия век Съветският съюз подкрепи международното признаване на независимостта на Индонезия, обяснява Рейналдо дьо Арчели. Той преподава руски науки в най-големия държавен университет в страната. “Отношенията между двете страни са близки и се разрастват особено от 2000-те години насам.”

Русия инвестира в железопътни линии, рафинерии, внася палмово масло, кафе и каучук. Сътрудничество се поддържа и на образователно ниво. Например дьо Арчели и неговите ученици получават стипендии за обучение в Русия. В столицата Джакарта Русия финансира културен център, където се предлагат езикови и готварски курсове. Чрез финансирания от държавата уебсайт “Russia Beyond” се разпространяват проруски новини на местния език.

"Под ръководството на Путин ислямът се превърна в част от Русия”

Близо три десетилетия след чеченските войни, Русия успя да си изгради проислямски имидж в Индонезия. "Под ръководството на Путин ислямът се превърна в част от Русия. Националната идентичност на Русия вече включва и исляма", казва дьо Арчели. А Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света.

Съвсем различен е имиджът на САЩ в страната. Въпреки че индонезийците харесват западния начин на живот и са категорични привърженици на демокрацията, много от тях възприемат външната политика на САЩ като експанзионистична.

Войните в страни с преобладаващо мюсюлманско население като Афганистан, Ирак и Либия подхранват антипатията от години. "Що се отнася до войната между Русия и Украйна, Русия се разглежда като единствената страна, която има смелостта да се противопостави на западните експанзионистични планове", казва Будиман Суджатмико, член на управляващата партия и дългогодишен депутат в индонезийския парламент.

Индонезия: неутрална, но не съвсем

Той разказва, че в ежедневието си редовно чува разговори между хора, които се притесняват, че "Западът се е насочил срещу Украйна". Много хора в Индонезия проявяват разбиране за това, че Русия се чувства застрашена и изпитват симпатия към Москва. "Индонезийците се обръщат към всеки, който може да се бори срещу западното господство", добавя Суджатмико. Според него това отношение се дължи и на собствената им колониална история.

На високо дипломатическо равнище индонезийските власти от години водят политика на неутралитет. Президентът Джоко Уидодо обича да се представя за медиатор: наскоро той посети Киев, а след това отпътува за Москва. Будиман Суджатмико обаче подчертава, че Индонезия не е напълно неутрална. Президентът недвусмислено критикува инвазията в Украйна. "Ние обаче сме против санкциите. Те не са съответни. Не трябва да изолираме Русия. Въздействието върху доставките на енергия и храни може да бъде огромно. Не искаме да наливаме масло в огъня, който вече гори."

Вече е очевидно, казва Суджатмико, че санкциите нанасят повече вреди на страните, които са ги наложили. Твърдение, напомнящо руския наратив.

В Индонезия руската пропаганда жъне успехи

В езиковата школа в Бали е време за почивка. Студентката Дида вдига мобилния си телефон. На екрана се появява видео, което почти всички в Индонезия познават: на него Путин произнася една от речите си в Деня на победата на 9 май. Накрая той завършва с възглас "Ура!". Хиляди войници отвръщат на бойния вик – което явно предизвиква голямо възхищение сред учениците в Индонезия. Съвсем наскоро те отпразнуваха своя Ден на независимостта с огромни паради.

"Всички държави трябва да имат такива армии", казва студентът Окйен. "Когато гледам видеото, усещам патриотизъм, лидерство, героизъм. Всяка страна, която някога е била нападана или колонизирана като нас, индонезийците, може да се припознае в това." В Индонезия руската пропаганда пада върху плодородна почва.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 45 гласа.

Свързани новини