Отидете към основна версия

6 392 110

НАТО: Русия е ангажирала 80% от сухопътните си войски в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • йенс столтенберг-
  • сухопътни войски

НАТО ще продължи да доставя оръжия на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от 80% от сухопътните сили на Русия сега са ангажирани във войната срещу Украйна. Това има значение за общия капацитет на Русия да представлява каквато и да е заплаха за която и да е държава от НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Ние приветстваме безпрецедентната подкрепа, ние призоваваме за още повече подкрепа и ги призоваваме (членките в НАТО) да продължат да осигуряват доставките, които Украйна се нуждае незабавно. И виждаме, че това прави огромна разлика на място", каза Столтенберг.

"В тесен контакт с отбранителната индустрия. Създадохме структури тук в НАТО за отбранително планиране, за способности, за да гарантираме, че сега увеличаваме производството, че попълваме запасите, както за да можем да продължим да предоставяме подкрепа на Украйна, но това не е само подкрепа Украйна – става дума също така за гарантиране, че разполагаме с оръжия, боеприпаси и способности за нашето собствено възпиране и отбрана", посочи още Столтенберг.

"Руската офанзива в Донбас е спряна от украинските сили и те си върнаха някои територии както на изток, така и на юг. Но да не се заблуждаваме, трябва да сме готови да предоставяме подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, ще бъде тежка и затова имаме нужда както да продължим да доставяме оръжия и боеприпаси, така и зимно облекло", заяви още генералният секретар на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 92 гласа.

Свързани новини