Отидете към основна версия

1 905 12

Мощно земетресение удари Тайван

  • тайван-
  • земетресение-
  • магнитуд

Епицентърът е бил в района на Юджинг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 7,2 удари източен Тайван в неделя. Това съобщи Националната метеорологична администрация на Япония. Според Геоложкия институт на САЩ епицентърът на трусовете е бил в района на Юджинг, огнището е било на дълбочина около 10 км.

Обявена е опасност от цунами на японските острови Миякоджима, Ишигаки и Йонагуни в префектура Окинава. Височината на вълните може да бъде около 1 метър. В канцеларията на министър-председателя на Япония е създаден спешен щаб за събиране на информация.

Някои сгради са се срутили в резултат на поредица от земетресения. В източната част на окръг Хуалиен се е срутила триетажна къща, на приземния етаж на която е имало смесен магазин 7-Eleven. До момента под развалините остават трима души от посетителите на магазина. Друг е спасен от пожарникари, докато продавачът успял сам да се измъкне през прозореца.

В същия окръг на гара Донгли в село Фули дерайлира влаков вагон. В колата е имало 20 пътници, те не са пострадали. Заради ударите на стихията беше прекъснато движението на бързите влакове по редица клонове.

Трусовете нанесоха щети и на пътища и инфраструктура в източната част на острова. Съобщава се за срутването на моста Gaoliao в окръг Hualien. Свлачища и скални срутвания са регистрирани по участъци от планинските пътища.

Данни за човешки жертви към този час няма, но се знае, че има един ранен. Според постъпилата информация земните вибрации не са нарушили работата на предприятията за производство на полупроводникови продукти в индустриалните паркове на Тайван. Също така не са регистрирани щети на военни съоръжения.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини