Отидете към основна версия

3 640 33

Ердоган: Нужно е решение за достойно излизане от войната в Украйна

  • турция-
  • украйна-
  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • оон

В изказването си турският президент засегна и други регионални и глобални въпроси като ситуацията в Сирия, борбата срещу тероризма, бежанската криза и нестабилната обстановка в Ирак

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трябва да бъде намерено решение за достойно излизане от войната в Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в обръщение пред световните лидери на 77-ото Общо събрание на ООН, предаде ТРТ Хабер.

Ердоган отново призова за диалог за прекратяване на военния конфликт между Русия и Украйна.

"Трябва заедно да намерим разумно, справедливо и приложимо дипломатическо решение, което да даде на двете страни възможност за достойно излизане от кризата", заяви президентът на Турция, имайки предвид войната в Украйна.

Турският лидер подчерта значението на диалога и дипломацията за разрешаването на конфликта, като посочи, че благодарение на подпомагащата роля, изиграна с това разбиране от страна на Турция, руската и украинската страна са били събрани първо на дипломатическия форум в Анталия, а после и в Истанбул. Благодарение на съвместните усилия с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш пък е била осигурена сделката за преноса на украинско зърно към световните пазари, напомни Ердоган. По думите му този успех е затвърдил доверието в ООН от страна на хората по света, които търсят помощ от международната общност.

"Подобен подход може да се възприеме и към кризата в атомната електроцентрала в Запорожие, която отново засяга сигурността на цялото човечество", каза Ердоган, като обеща, че страната му ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната на базата на териториалната цялост и независимостта на Украйна.

В изказването си турският президент засегна и други регионални и глобални въпроси като ситуацията в Сирия, борбата срещу тероризма, бежанската криза, нестабилната обстановка в Ирак, развитията между Армения и Азербайджан и др.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини