Отидете към основна версия

4 859 99

Зеленски към Израел: Време е да си изберете страна!

  • зеленски-
  • израел-
  • русия-
  • оръжия-
  • демокрация-
  • терор-
  • украйна

Украинският президент призова Израел да се присъедини към битката срещу Русия

Източник: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Израел да се присъедини към битката срещу Русия и повтори искането си за израелски системи за противовъздушна отбрана, съобщава "Ройтерс".

"Не е ли време държавата ви да избере с кого сте?" Това запита той във видеообръщение на конференция за израелския вестник "Хаарец".

"Дали с демократичния свят, който се бори заедно срещу заплахата за своето съществуване? Или с тези, които си затварят очите за руския терор дори когато цената на продължаващия гнет е пълното унищожаване на световната сигурност", подчерта Зеленски.

Израел осъди руското нахлуване, но се опасява да не влоши връзките си с Москва, която е силен фактор в съседна Сирия, където израелските сили често атакуват проирански шиитски милиции, и иска да гарантира благосъстоянието на руските евреи, предаде news.bg.

Израел не е санкционирал официално Русия или руски лица, позовавайки се на липсата на закони, които му позволяват да го направи, но се опита да гарантира, че олигарсите не могат да използват Израел за убежище или паркинг за техните самолети и посъветва банките да се съобразят със западните санкции.

През март украинският президент упрекна страната за нежеланието ѝ да изпрати оръжия. Тогава Йерусалим не се ангажира, като заяви, че ще помогне на Украйна с каквото може.

През септември Зеленски отново заяви, че е "шокиран" от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки.

Малко след началото на войната украинският президент е поискал израелската система "Железен купол", която често се използва за прехващане на ракети, изстрелвани от палестински бойци в Газа.

Израел, който ще избере ново правителство на 1 ноември, сведе подкрепата си за Киев до доставки на хуманитарна помощ и отбранително оборудване. Съвсем наскоро обаче страната предложи да помогне на украинците да разработят предупредителна система за въздушни атаки за цивилни.

Зеленски твърди, че това не е достатъчно и поиска Йерусалим да преосмисли изпращането и на ПВО системи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 75 гласа.

Свързани новини