Отидете към основна версия

1 462 15

Референдум за демокрацията в САЩ

  • джо байдън-
  • сащ-
  • референдум-
  • демокрация-
  • избори-
  • конгрес-
  • сенат-
  • републиканци-
  • демократи-
  • капитолия

Байдън заяви, че републиканците са склонни да оправдават нападението над Капитолия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските политически лидери от двете страни на разделителната линия между демократи и републиканци представиха заключителните си аргументи на гласоподавателите преди утрешните избори в средата на мандата, пише в. "Гардиън", предаде БТА.

Демократите обрисуват изборите като референдум за демокрацията в САЩ, а републиканците настояват, че по-добре могат да се справят с икономическите проблеми, отбелязва изданието.

Президентът Джо Байдън обвини републиканците, че се отдават на политическо насилие. Байдън заяви на предизборен митинг в щата Ню Йорк в подкрепа на губернаторката от Демократическата партия Кати Хокъл, че стотици от кандидатите на републиканците са "отрицатели на изборите", като казват, че той не е спечелил президентския вот през 2020 г., "въпреки че стотици опити за оспорване (на резултатите) се провалиха". Според него за тях "има само два изхода при всички избори: или печелят, или са били измамени".

Байдън заяви, че републиканците са склонни да оправдават нападението на Капитолия във Вашингтон през 2021 г., а някои от тях са омаловажили атаката срещу Пол Пелоси – съпруга на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. "Никога в моята кариера не е имало момент, когато да сме възвеличавали насилието въз основа на политическо предпочитание", каза той.

Републиканците, от своя страна, настояват, че техните съперници не са добре подготвени да помогнат за решаване на проблемите, с които се сблъскат американците, въпреки твърденията на демократите, че Републиканската партия е виновна за политическото разделение в страната.

Губернаторът на щата Вирджиния – републиканецът Глен Янгкин каза на избирателите, че неговата партия по-добре представлява икономическите им интереси. В предварително записано интервю, излъчено по телевизия Eй Би Си, той засегна и други теми, включително борбата с престъпността и сблъсъка между различни културни възгледи. По думите му "американците се тревожат за инфлацията, тревожат се за престъпността, тревожат се за своите училища, тревожат се за границата". "Републиканците имат ясно очертани решения на здравия разум по всички тези" въпроси, заяви Янгкин.

В САЩ партията, която контролира Конгреса, често губи своето мнозинство при избори в средата на мандата, така че ако републиканците спечелят мнозинство на този етап от президентството на Байдън, това няма да бъде шокиращо от историческа гледна точка. Евентуална значителна политическа промяна в сегашната обстановка обаче може да разпали смутове в страната, която е все по-разделена по теми като гласуването, контрола върху огнестрелните оръжия, расовите въпроси, репродуктивната свобода и правата на хората от ЛГБТ общността. Независимо от изборните резултати остава неясно дали политиците ще могат да постигнат смислени законодателни решения по тези проблеми. Важните законодателни текстове вероятно ще изискват сътрудничество между двете партии, но това изглежда малко вероятно при една изострена политическа атмосфера, коментира "Гардиън".

На изборите утре пред урните ще се явят две Америки и ще се сблъскат две крайно различни визии за страната, а със своя избор гласоподавателите ще покажат в коя Америка искат да живеят, пише в. "Вашингтон таймс".

Според едната визия Америка е енергийно независима. При другата визия страната е оставена на милостта на нестабилни режими, от които да зависи дали колите на американците ще вървят, дали заводите ще работят и дали ще има осветление. Едната Америка вярва, че отговорът на енергийната криза са сондажите и копаенето. Другата иска хората да мръзнат на тъмно и да ходят пеш в името на нейния зелен дневен ред, отбелязва изданието в коментарна статия.

При едната Америка се прилагат имиграционни закони, защото не може да има страна без граници. При другата има неспирен поток от незаконни имигранти през южната граница. Едната Америка е държава под ръководството на Бога, какъвто е бил замисълът на бащите основатели. Другата е страна, в която правителството смята религията за нещо отровно. Едната Америка не приема заблуди за жени в мъжки тела, при които се позволява на момчета да ползват тоалетните за момичета или се наказват хората, използващи местоимение, което не трябва да ползват. Другата иска държавното здравеопазване да плаща за промяна по химически или хирургически начин на детските тела, така че да приличат на противоположния пол. Едната Америка вярва в биологията, а другата вярва във фантазията, коментира вестникът.

Едната Америка е страна, в която невинният живот е защитен. Другата е държава, в която напълно оформено дете може да бъде убито, преди да се роди. В едната Америка армията разбира, че нейният дълг е да защитава страната. Другата смята, че основната ѝ мисия е социалното инженерство. В едната Америка целта е да има справедливост. В другата белите деца са учени да мразят себе си, а колежите се борят да запазят расовите преференции. Едната Америка смята, че харченето на пари има последици, а другата мисли, че най-добрият начин за борба с инфлацията, предизвикана от трилиони долари разходи, е да се изразходват още трилиони долари, посочва "Вашингтон таймс".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини