Отидете към основна версия

4 951 66

Шолц съжали, че Путин няма да присъства на срещата на G20

  • олаф шолц-
  • владимир путин-
  • посещение-
  • среща-
  • g-20

Германският канцлер призова Москва да излезе с предложения относно възможностите за установяване на мир в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изрази съжаление за решението на руския президент Владимир Путин да не отиде на срещата на G20 в Бали и каза, че е доволен, ако руският лидер е променил решението си последните минути.

„Би било добре, ако президентът Путин отиде на срещата на G20“, каза Шолц, цитиран от агенция DPA, по време на посещение в Ханой. Според канцлера „в такъв случай, разбира се, Путин ще трябва да се изправи пред всички въпроси и всички критики, които биха били формулирани от много страни по света“.

Канцлерът смята, че Путин едва ли ще промени решението си за пътуване до Бали. "Не мисля, че това решение ще се промени в последната секунда. Ако се случи, ще се радвам за това", каза той.

Шолц призова Москва да излезе с предложения относно възможностите за установяване на мир в Украйна. „Но това в никакъв случай не трябва да са преговори, по време на които Русия ще налага мир“, добави той. Канцлерът смята, че предмет на преговорите на първо място "трябва да бъде целостта и суверенитетът на Украйна".

Срещата на G20 ще се проведе на 15-16 ноември в Бали. Путин няма да отиде на нея. Руската делегация се ръководи от външния министър Сергей Лавров.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: