Отидете към основна версия

4 739 52

Заплатата ми е едва 200 евро. И войната е толкова близо.

  • молдова-
  • украйна-
  • война-
  • инфлация-
  • страх-
  • русия-
  • приднестровие-
  • заплата

Молдова е една от най-бедните държави в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

Освен това от месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница. Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова. И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини