Отидете към основна версия

1 914 36

Русия не може стратегически да използва превземането на Бахмут

  • бахмут-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • isw

Според анализатори, ако Бахмут бъде превзет, руската офанзива в региона ще достигне връхната си точка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия няма капацитет да постигне оперативни резултати в случай на превземането на Бахмут - в най-добрия случай това може да бъде само тактическа победа за тях. Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна. С твърдението си за втори пъти ISW се противопоставя на заявката на украинския президент от вчера, че ако Русия превземе Бахмут пред нея ще се открият нови възможности за офанзива, предаде News.bg.

Според анализатори, ако Бахмут бъде превзет, руската офанзива в региона ще достигне връхната си точка. Така, ако превземат Бахмут, ще трябва да избират между две разминаващи се направления на настъпление: едното към Костантиновка, а другото към Славянск и Краматорск. "Тези две потенциални настъпателни направления не се подкрепят взаимно и отслабените руски сили вероятно ще трябва да дадат приоритет на преследването само на едно от тях, за да имат някакъв шанс за успех, въпреки че руското командване многократно е разпределяло силите си твърде разредено в няколко настъпателни направления по време на инвазията", отбелязват от ISW.

Те също така подчертаха, че украинските сили са укрепили силно позициите си и в двете гореспоменати направления. Освен това руснаците не разполагат с механизирани сили, необходими за настъпление към самия Бахмут, а "щурмовите отряди" не са способни да водят маневрена война. "Продължаващото прехвърляне на руската структура на силите към по-малки щурмови подразделения, използващи опростена тактика, в съчетание с нарастващите загуби сред най-ефективните руски сили, вероятно значително ще ограничи способността на руските сили да използват правилно всички настъпателни пътища, открити след превземането на Бахмут", подчертават анализаторите.

Поради това те смятат, че превземането на Бахмут може да се окаже не повече от тактическа победа. Украинските защитници провеждат контраатаки западно от Бахмут, докато руснаците се укрепват в провинция Запорожие в подготовка за вероятно пролетно контранастъпление на украинската армия (ВСУ). По време на конферентен разговор на 7 март руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори шаблонната реторика, целяща да възпре по-нататъшната военна помощ на Запада за Украйна. Шойгу повтори изтърканите твърдения на висши руски служители, че западните държави целят да унищожат Русия, като предоставят оръжие на Украйна, и са започнали информационна война, насочена срещу Русия.

Шойгу се позова на често споменаваната историческа памет за Втората световна война, за да оправдае войната в Украйна, като призова руснаците да не допуснат уроците, извлечени от победата над нацизма, "да бъдат изопачени и забравени". Шойгу заяви, че руските сили са убили над 11 000 украински военнослужещи през февруари 2023 г., което според него е с 40% повече от украинските жертви през януари. В речта си Шойгу не представи никакви нови реторични аргументи, които биха могли да оформят руското информационно пространство и да спечелят по-голяма вътрешна подкрепа за военните усилия, като продължи да разчита на стандартни послания при липсата на каквито и да било руски успехи.

Шойгу също така очерта дългосрочните и вероятно амбициозни усилия за възстановяване и разширяване на руския офицерски корпус. Шойгу заяви, че руската армия е в процес на поетапно увеличаване и трябва да набере около 18 000 студенти и кадети за офицерско обучение. Шойгу отбеляза, че руското Министерство на отбраната (МО) трябва да увеличи персонала в руските университети, за да осигури адекватно обучение за над 280 военни специалности, и заяви, че руснаците проявяват все по-голям интерес към инженерните и летателните специалности. Шойгу заяви също, че децата на руски военнослужещи и учениците в избрани училища ще преминат през подбор за военни специалности, преди да положат необходимите изпити. Шойгу отбеляза и заявените постоянни усилия на руските сили в Украйна за усъвършенстване на процесите на обучение, повишаване на защитата на военния персонал и ефективността на военните операции.

Генерал от ВВС на САЩ Джеймс Б. Хекер, командващ ВВС на САЩ в Европа, ВВС на Африка и Съюзното военновъздушно командване на НАТО, потвърди на 6 март, че САЩ са предоставили на Украйна комплекти за директна атака с удължен обсег (JDAM-ER). Хекер отбеляза, че JDAM-ER са пристигнали в Украйна преди три седмици и имат обсег от 72 км. Руските военни блогъри като цяло реагираха приглушено на съобщението, като един руски източник изрази загриженост, че JDAM-ER ще позволят на украинските сили да нанасят удари по руските фронтови и близки тилови позиции, без да рискуват да навлязат в руското въздушно пространство. Руската независима социологическа организация "Левада център" публикува резултати от допитване, според които 51% от руснаците се отнасят отрицателно към руснаците, напуснали страната поради мобилизацията.

Десет процента от анкетираните руснаци посочват, че имат положително или разбиращо отношение към напусналите страната. Проучването на центъра "Левада" сочи, че руснаците над 55 години и живеещите в селски райони и градове с по-малко от 100 000 жители са най-склонни да имат негативно отношение към руснаците, напуснали страната поради мобилизация. Данните от проучването на "Левада център" показват, че Кремъл запазва силен контрол върху вътрешното информационно пространство. В проучването не са зададени въпроси относно отношението към самата война, което показва като минимум негативни чувства към тези, които са избягали от мобилизацията, ако не и открита подкрепа за войната.

Основни изводи

- Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 7 март, че руските сили ще имат "открит път" за превземане на ключови градове в Донбас, ако превземат Бахмут. ISW обаче продължава да оценява, че руските сили нямат възможност да използват тактическото превземане на Бахмут за генериране на оперативни ефекти и вероятно бързо ще достигнат кулминацията след превземането на Бахмут.

- Руските сили вероятно не разполагат с механизирани сили, необходими за настъпление отвъд Бахмут, а тактическите "щурмови отряди", използвани при нападенията срещу Бахмут, вероятно не са в състояние да водят маневрена война.

- Руските сили вероятно са завзели източната част на Бахмут, източно от река Бахмутка, след контролирано изтегляне на украинските войски от източната част на Бахмут на 7 март.

- Руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори шаблонната реторика, целяща да възпре по-нататъшната военна помощ на Запада за Украйна.

- Освен това Шойгу очерта дългосрочни и вероятно амбициозни усилия за възстановяване и разширяване на руския офицерски корпус.

- На 7 март Русия размени 130 украински военнопленници за 90 руски военнопленници.

- Руската независима социологическа организация Център "Левада" публикува резултати от допитване, според които 51% от руснаците се отнасят негативно към руснаците, напуснали страната поради мобилизация, което показва като минимум негативни чувства към тези, които са избегнали мобилизацията, ако не и открита подкрепа за войната.

- На 7 март вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) заяви, че нискодостоверна и непроверена разузнавателна информация, разгледана от американски служители, може да предполага, че проукраинска група е извършила нападение срещу газопровода "Северен поток" през септември 2022 г., но уточни, че това е оценка с много ниска степен на достоверност.

- На 6 март генералът от ВВС на САЩ Джеймс Хекер потвърди, че САЩ са предоставили на Украйна комплекти за съвместно директно нападение с удължен обсег (JDAM-ER).

- Руските сили проведоха ограничени наземни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.

- Руските сили продължиха наземните атаки по линията Авдийвка-Донецк.

- Руски източник твърди, че украинските сили се опитват да проведат операции през река Днепър в Херсонска област.

- Руските федерални власти продължават да прехвърлят отговорността за решаване на въпросите, свързани с мобилизацията, върху руските регионални власти, които след това се освобождават от отговорността за текущите въпроси, свързани с руското командване.

- Руските окупационни власти продължават да внасят служители от различни руски правоприлагащи органи, за да заемат свободните места в окупационните администрации.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: