Отидете към основна версия

4 320 123

79 години от едно от най-отвратителните престъпления на съветския тоталитарен режим

  • татари-
  • кримски татари-
  • ссср-
  • история-
  • украйна-
  • русия-
  • сталин-
  • идентичност-
  • война-
  • геноцид-
  • крим

Съветското правителство извърши акт на геноцид, за да заличи националната идентичност на кримскотатарския народ

Снимка: БГНЕС/ EPA

На 18 май 2023 г. се навършват 79 години от насилственото депортиране на кримските татари, едно от най-отвратителните престъпления на съветския тоталитарен режим.

Според изфабрикувани дела през 1944 г. СССР обвинява кримскотатарския народ в сътрудничество с нацистките власти, което се превръща в измислен претекст за задействане на механизма за депортиране. Нарушавайки нормите на международното право, съветското правителство извърши акт на геноцид, за да заличи националната идентичност на кримскотатарския народ - коренното население на Украйна, като забрани използването на родния език, изповядването на тяхната религия и запазването на на собствената си култура.

Ние помним онези, които пострадаха от тази трагедия, и отдаваме дължимото уважение на кримскотатарския народ, който векове наред е страдал и продължава да търпи репресии от Руската империя, СССР и сега съвременна Русия, обяви Украйна, която на 24 февруари 2022 година беше нападната непредизвикано от военнопрестъпника Владимир Путин.

След временната окупация на Крим от Русия през 2014 г. и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Крим на практика се превърна в огромен затвор на открито и място за укриване на руски престъпления. Повече от 180 граждани на Украйна бяха лишени от свобода на базата на политически и религиозно мотивирано преследване в Крим. Сред тях е първият заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелял, който беше осъден на 17 години затвор от Русия за участието си в учредителната среща на върха на Кримската платформа. Особена проява на произвола на руската репресивна машина беше задържането на 25-годишната кримска татарка Ление Умерова, която беше задържана от Русия през декември миналата година при опит да влезе в Крим, за да посети болния си баща. Днес тя продължава да бъде държана в следствения арест в Лефортово по обвинения в държавна измяна, докато единственото така наречено „престъпление“ на Ление е отказът от руския паспорт.

Изискваме от Руската федерация да спре да нарушава правата на човека във временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол, незабавно да освободи всички политически затворници, да осигури пълно спазване на задълженията на Руската федерация като окупационна държава в съответствие с международното право, призова Киев.

Призоваваме нашите международни партньори, включително участници на Международната кримска платформа, да осъдят това престъпление на депортиране и да признаят депортирането на кримско-татарския народ през 1944 г. за геноцид. Ние сме убедени, че само победата на Украйна и освобождаването на Кримския полуостров ще могат да сложат край на системните репресии срещу коренното население на Кримските татари и да възстановят зачитането на човешките права в света.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: