Отидете към основна версия

1 050 26

700 войници от НАТО вече са пристигнали в Косово

  • косово-
  • нато-
  • сили-
  • кейфор-
  • сблъсъци

Заяви генералният секретар на Алианса

Източник: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, заяви, че 700 войници от НАТО вече са пристигнали в Косово, за да подкрепят силите на Алианса там. Той подчерта, че пристигането на допълнителни войници не означава отказ от мирно уреждане на конфликта и че НАТО напълно подкрепя преговорите между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз.

В предходни изявления Столтенберг обяви, че НАТО ще изпрати не само 700 войници от своя оперативен резерв в Косово, но и ще повиши готовността на друг батальон, за да бъде разположен в региона, ако е необходимо. Той подчерта, че НАТО ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че силите на Алианса в Косово разполагат с пълната сила и способности, за да изпълнят своя мандат, предаде БТА.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово ескалира на 26 май, когато специални полицейски части на Косово окупираха административни сгради в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност на Косово се опитаха да осигурят встъпването в длъжност на ръководителите на общините, които спечелиха изборите, бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО за Косово (КФОР) прекъснаха блокадата на административните сгради, което доведе до протести на местните жители, последвани от сблъсъци.

Президентът Вучич съобщи, че 52 сърби са се обърнали за помощ към болницата в Косовска Митровица, като трима от тях са тежко ранени.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини