Отидете към основна версия

4 915 190

Определят реда, по който Украйна влиза в НАТО

  • украйна-
  • италия-
  • нато

Това ще стане на срещата на върха във Вилнюс

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни заяви, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли ще бъде определен "пътят за влизане на Украйна" в алианса.

„Междувременно вървим към създаването на постоянен Съвет Украйна-НАТО. Това е важна стъпка, защото ще позволи Киев да участва във вземането на международни решения“, каза той в интервю за вестник La Repubblica.

Италианският външен министър изтъкна, че Рим не може да изпрати изтребители F-16 в Украйна "просто защото републиката ги няма" и по същата причина страната няма да може да обучава украински пилоти. В същото време Таяни припомни подготовката на друг указ за военна помощ на Киев. "Нашият пакет се състои от военни материали, униформи, жилетки, боеприпаси. Правим необходимото. Подкрепяме и влизането на Украйна в ЕС", добави той.

Засягайки темата за предстоящото си пътуване до САЩ, Таяни каза, че посещението му "ще бъде възможност да се препотвърдят връзките на трансатлантическата солидарност със САЩ и общата визия за украинската криза". Той също така изрази надежда, че контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "ще бъде стъпка към справедлив мир".

На 9 юни руският президент Владимир Путин каза пред репортери, че въоръжените сили на Украйна понасят огромни загуби по време на контранастъплението, това е трагедия, отговорността за която е изцяло на властите в Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: