Отидете към основна версия

4 686 87

В Белгород се питат: "Къде е нашата славна армия?"

  • белгород-
  • белгородска област-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • партизани-
  • владимир путин-
  • славна армия

Войната в Украйна приближава Белгород - боевете стигнаха до руския граничен регион

Снимка: БГНЕС/ EPA

Билетите за влакове са разпродадени, въздушните връзки с Москва са прекъснати от началото на войната, а 600-километровото пътуване с кола от столицата до Белгород отнема почти 10 часа. При това войната приближава не само географски, отбелязва АРД: по пътищата минават бели автобуси, за които никой не би помислил, че превозват войници, ако не бяха черните им регистрационни табели - свидетелство за принадлежността им към Министерството на отбраната. Кореспондентката на АРД Ина Рук описва още, че минават и камиони в камуфлажни цветове, микробуси с военно оборудване и много автомобили с големи символи Z на задните стъкла.

"Всички сме приготвили куфарите си"

В Белгород, който има около 400 000 жители и се намира едва на 40 километра от границата, висят плакати с портрети на войници от региона, а табели по стените на къщите насочват към най-близкото убежище в случай на въздушно нападение. "Половината град взима успокоителни", цитира АРД думите на млада рускиня. "Всички сме си приготвили куфарите", казва още тя.

Хората са много загрижени - но не за изложените на агресия украинци, а за собствения си град, за страната си, отбелязва АРД и припомня нападенията с дронове в областта, както и неволното пускане на бомба от руски изтребител през април. В Двореца на спорта в Белгород пък е организиран импровизиран бежански лагер, в който са настанени жители на съседното малко градче Шебекино. То бе подложено на обстрел в продължение на дни, без да е ясно дали от страна на Русия или от страна на Украйна. Сега Шебекино е град-призрак - почти всички са го напуснали.

"Къде е нашата славна армия?"

Хората са изпълнени с гняв и нямат проблеми с посочването на виновните. "Не ви ли е яд на Украйна?", пита възрастна жена, цитирана от АРД. "Аз съм даже още по-ядосана на Байдън. Той се меси навсякъде. Първо Югославия, а сега иска нас. Така бих го ударила, че Америка да бъде забравена веднъж завинаги".

Но освен дежурните критики към Украйна и Зеленски, някои се осмеляват да изразят недоволство и от Москва. "Къде е нашата славна армия? Предполага се, че тя побеждава в Украйна, но не може да ни защити у дома, в Русия," коментира мъж около 50-те. Въпреки всичко хората като цяло оправдават т.нар. специална военна операция на Владимир Путин. "Това трябваше да се направи", се чува нееднократно. "Трябва да победим", заявява неуверено и жена, избягала от Шебекино с децата си на 6 и 7 години.

По-нататък към границата с Украйна собственик на ударена от снаряд къща, чийто покрив се е срутил, споделя следното пред АРД: "Никога не съм мислил, че ще оставят войната да стигне до нас. Сега казват, че батальонът "Ахмат" - чеченците, ще ни защитават. Надяваме се на тях". На раздяла хората в Белгород си пожелават "Мирно небе!". Фразата може да се чуе навсякъде - в магазини, кафенета и офиси, пише АРД.

Автор: Ина Рук АРД

Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания