Отидете към основна версия

2 104 44

Украйна е ултранационалистична държава, напомпана с пари и оръжие от Запада, пише в руски учебници

  • русия-
  • учебници-
  • нато-
  • украйна

Целта на войната е определена като „изпреварващо обезпечаване“ на сигурността на Русия

В новите руски учебници за 11-ти клас коренно са преработени разделите от 1970 до 2000 г., като са се появили и нови глави относно събитията от 2014 до 2023 г. В тях Украйна е представена като ултранационалистична държава и са описани събитията преди началото на войната, представена като специална военна операция (СВО).

Целта на войната е определена като „изпреварващо обезпечаване“ на сигурността на Русия. Като начало на конфликта са посочени събитията на Майдана в Киев, който в цитат от изказване на президента Владимир Путин от 9 февруари 2023 г. е описан като незаконен държавен преврат. Украйна е ултранационалистична държава, където всяка опозиция е подложена на преследване, а всичко руско е обявено за враждебно. Унищожава се и всичко, което говори за общата история и култура с Русия. Цитатите на Владимир Путин са взети от обръщение пред представители на авиационната индустрия.

Русия не е започвала военните действия, а се стреми да ги завърши, се подчертава в учебника. Срещу нашата армия е идеологически напомпана, снабдена с оръжия на НАТО и подготвена по западни стандарти украинска армия, попълвана с чуждестранни наемници и инструктори, се отбелязва в учебника за 11-ти клас. Като предпоставка за военните действия са посочени също фалшификацията на историята и възраждането на нацизма.

Политиката на Русия към САЩ и Запада е била дружелюбна и конструктивна, но САЩ са решили да не допуснат енергийна независимост и са възпрепятствали доставките на руски газ. Против Русия са въведени безпрецедентни санкции, а Украйна е затрупана с пари и оръжие от Запад. Освен това, в западните страни се пренаписва историята на Втората световна война и се унищожават паметниците на загиналите руски войници и офицери, преследва се рускоезичното население в бившите съветски републики. Украинската армия използва във войната гражданското население като „жив щит“. Ситуацията в Русия е описана като „време на фантастични възможности“ за кариера и развитие на младите хора. В света съществува цяла индустрия за производство на фалшиви новини, предупреждава учебникът и опозицията активно използва нейните аргументи. Учебниците за 11-ти клас ще бъдат въведени от 1 септември 2023 г., а от следващата учебна година нови учебници ще получат и учениците от 5-ти до 9-ти клас.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания