Отидете към основна версия

1 555 26

Борел: Провал на Грузия в присъединяването към ЕС ще зарадва Русия

  • борел-
  • грузия-
  • русия-
  • ес-
  • присъединяване

Ръководителят на европейската дипломация заяви в Тбилиси

Източник: БГНЕС

Ръководителят на европейската дипломация, Жозеп Борел, изрази загриженост относно евентуален провал на Грузия в процеса на нейното присъединяване към Европейския съюз и подчерта, че това би било на радост за Русия, съобщи агенция France-Presse.

Борел настоя да продължат демократичните реформи в Грузия и призова страната да изпълни необходимите критерии, за да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС, пише БТА.

През юни миналата година Европейският съюз не предостави на Грузия статут на кандидат за присъединяване, както направи с Украйна и Молдова. Борел отбеляза, че Грузия е успяла да покрие само три от дванайсетте критерия, определени от ЕС като предварителни условия за статут на кандидат.

Въпреки това той подчерта, че ЕС няма да изостави Грузия и продължава да подкрепя страната в нейните усилия за интеграция в Европейския съюз.

От друга страна, главният европейски дипломат критикува решението на Грузия да възстанови преките полети с Русия и призова страната да действа в унисон с ЕС по този въпрос. ЕС спря преките полети между ЕС и Русия след руската инвазия в Украйна.

Грузийският премиер, Иракли Гарибашвили, заяви, че Грузия подкрепя ЕС във въпросите, свързани с Русия, и подчерта важността на даването на статут на кандидат за присъединяване на Грузия към ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини