Отидете към основна версия

7 894 72

Папата: Виновна е капиталистическата алчност

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • капитализъм

Скоро след като беше избран през 2013 г., папа Франциск каза, че иска да ръководи бедна църква за бедните и няколко пъти повтори, че безпокойството за нуждаещите се не е форма на комунизъм, а принцип на Евангелието

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В понеделник папа Франциск обвини за трудовите злополуки прекомерното търсене на печалба и "идолопоклонничеството на пазара", в реч, която накара някои десни критици да го определят като крайноляв радикал, предава "Ройтерс".

Изказването му идва две седмици след като петима работници по поддръжката на железниците бяха убити от преминаващ влак в северния италиански град Брандицо. Инцидентът е свързан със съмнение за нарушаване на правилата за здраве и безопасност.

"Трагедиите на работното място започват, когато фокусът вече не е върху човека, а върху производителността и човекът се превръща в производствена машина", каза папа Франциск в реч пред италианската асоциация на хората, пострадали при работа.

Папа Франциск оприличи честите съобщения за трагедии на работното място с "военен бюлетин". Такива инциденти се случват, когато "работата стане дехуманизирана... и се превърне в раздразнена надпревара за печалба", каза той.

Папата разкритикува "промиването на грижи" от страна на бизнесмени и политици, които "вместо да инвестират в безопасност (на работа), предпочитат да измият съвестта си с някаква благотворителна дейност", дарявайки за изкуствата или спорта.

"Отговорността към работниците е приоритет: животът не може да се търгува по каквато и да е причина, особено ако е (животът на) бедни, несигурни и крехки. Ние сме човешки същества, а не машини, уникални хора, а не резервни части", каза той .

Скоро след като беше избран през 2013 г., папа Франциск каза, че иска да ръководи "бедна църква за бедните" и няколко пъти повтори, че безпокойството за нуждаещите се не е форма на комунизъм, а принцип на Евангелието.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 82 гласа.

Свързани новини