Отидете към основна версия

1 925 26

Джон Болтън: Големият победител в срещата между Русия и КНДР е Ким Чен-ун

  • сащ-
  • русия-
  • кндр-
  • северна корея-
  • среща

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ изрази мнение

Източник: БГНЕС

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ, Джон Болтън, предупреди във вторник, че срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун е "доста важна“ и "надхвърля потенциална сделка за оръжия“.

Двамата лидери се срещат в момента на руската площадка за изстрелване на космически ракети, като американски служители предупреждават, че всяка потенциална оръжейна сделка може да накара Пхенян да предостави оръжия, които Москва да използва на бойното поле срещу Украйна.

"От гледна точка на Северна Корея, това им дава наистина значим контакт с Русия за първи път след разпадането на Съветския съюз“, заяви Болтън пред CNN.

Военното сътрудничество между Москва и Пхенян има история, датираща от подкрепата на Сталин за дядото на Ким в началото на Корейската война през 1950 г., припомня CNN. Но то намаля през последните години, особено когато Русия, с право на вето в сигурността на ООН Съветът подкрепи прилагането на санкции срещу Северна Корея.

Срещата и потенциалната сделка между Ким и Путин "дават на Северна Корея, в бъдеще, потенциала да изиграе Русия, за да получи петрол и газ директно от Русия, да получи високи технологии в замяна на тези оръжия“, заяви Болтън. "Мисля, че големият победител тук е Ким Чен-ун“.

Въпреки това, добави той, по-силните отношения между двамата също биха "увеличили руското влияние в Корея и на полуострова, и в целия географски район, в момент, когато смятам, че руснаците се опасяват да не станат младши партньор в оста Пекин-Москва“.

Русия става все по-зависима от Китай, след като нахлуването в Украйна предизвика вълна от международни санкции срещу Москва. Въпреки това Китай – който никога не осъди инвазията – осигури икономически спасителен пояс, смекчавайки въздействието на прогонването на Русия от глобалната финансова система, пише "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини