Отидете към основна версия

4 492 77

Намалява ли населението на Украйна?

  • украйна-
  • раждаемост-
  • бебета-
  • население-
  • украинци-
  • русия-
  • война-
  • цивилни жертви

Раждаемостта в Украйна бе ниска още преди войната, но сега вече ситуацията е драматична

Снимка: БГНЕС/ EPA

В първите шест месеца на 2023-а година в Украйна са били родени към 93 500 деца. Това е спад с над една четвърт в сравнение със същия период на предвоенната 2021-а. Тенденцията за намаляване на раждаемостта в страната се наблюдава от десетилетие, но сега огромно влияние оказват миграцията на жените в чужбина и рисковете пред сигурността, свързани с войната.

В най-лошия случай спадът на раждаемостта, съчетан с високата смъртност и миграцията, биха могли да намалят населението на Украйна от сегашното му ниво от около 37 милиона души до 26 милиона за 10-годишен период. Прогнозата е на Ела Либанова, директорка на украинския Институт за демография и социални изследвания.

Още преди войната раждаемостта в страната не бе достатъчна за осигуряване на стабилно развитие на населението, което изисква на 100 жени да има поне 210 деца. През 2021-а година въпросното число е било 116, а през военната 2022-а раждаемостта намаля с още 25 процента. Това обаче се дължи на последиците от пандемията, а не на войната, казва Свитлана Аксьонова от Института за демография и социални изследвания. Само през 2021-а пандемията е довела до 86 000 смъртни случая, допълва тя. "Тогава много семейства решиха да отложат създаването на деца, докато не настъпи по-безопасна епидемиологична ситуация", обяснява експертката.

Какво става с децата, родени в чужбина?

Във връзка с резкия спад на раждаемостта Аксьонова посочва, че в статистиката за 2022-а година не са били взети предвид украинските деца, родени в чужбина. "Някои от ражданията в териториите, окупирани от Русия, също не присъстват в данните", казва още тя. Според експертката въздействието на войната върху раждаемостта в страната е станало много по-очевидно през 2023-а. В първата половина на годината демографите са регистрирали спад от девет процента спрямо същия период на предишната година. Аксьонова коментира, че това е било очаквано с оглед на войната и създаваните от нея опасности.

Трудно е да се предскаже как ще се развие раждаемостта в Украйна след войната, казва експертката. Но посочва, че не може да се очаква значително увеличение на раждаемостта след края на конфликта. "Ще имаме компенсаторен ръст заради отложените раждания, но той ще бъде малък", прогнозира тя. Като причина за това тя изброява последиците от войната като разрушаването на инфраструктурата и жилищния фонд, както и проблемите на трудовия пазар. Травмите от войната също допринасят за увеличаването на бездетното население. "Хората все повече вярват, че е грешка да раждат дете в този жесток свят и да го излагат на подобни опасности", допълва Аксьонова.

Над шест милиона украинци са избягали

Миграцията играе решаваща роля при прогнозирането на бъдещите тенденции за раждаемостта, казва Аксьонова. От началото на руската агресия над 6,2 милиона души са напуснали Украйна. Повечето от тях са жени в трудоспособна възраст и деца. "Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям ще е делът на хората, които предпочитат да останат в чужбина. Според един от сценариите в определени възрастови групи в бъдеще ще има повече мъже, отколкото жени, тъй като значителна част от украинските жени няма да се завърнат в Украйна", посочва експертката.

Има и други фактори, които ще се отразят на за бъдещата раждаемост, казва тя, имайки предвид социологическите проучвания, съгласно които преди войната повечето хора са желаели по повече от едно дете. Дали родителите ще успеят да реализират това зависи от сигурността, икономическата ситуация, жилищните условия, вярата в бъдещето и доверието в правителството, изтъква Аксьонова.

Може ли Украйна да убеди хората да се върнат?

Дмитро Боярчук от Центъра за социално-икономически изследвания CASE Украйна казва, че правителството трябва да реагира на свиването на населението именно сега и да направи съответните икономически реформи. Защото намаляването на украинците в трудоспособна възраст ще причини проблеми за пенсионната система. "Украинските бежанци вече знаят, че работата им в чужбина може да бъде много по-добре платена, отколкото в Украйна. Ако всичко в Украйна се развива бързо, тогава има шанс да си върнем украинците от чужбина", обяснява Боярчук. "Но ако в нашата страна няма интересна и конкурентна работа, няма да е възможно да ги задържим в Украйна."

Автор: Анастасия Шепелева

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: