Отидете към основна версия

2 801 45

Александър Лукашенко обещал на Володимир Зеленски: Беларуски бойци няма да атакуват Украйна

  • александър лукашенко-
  • украйна-
  • беларус-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

От първите дни на войната Беларус предостави на Москва своя територия за сухопътно нахлуване в Украйна от север и за въздушни удари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Той обеща: "Няма да се бием с Украйна. Не мога да позволя да не използват моята инфраструктура и да не влизат през Беларус и да не изстрелват ракети, но гарантирам, че нито един беларуски войник няма да премине границата на Украйна".

Това разказа лидерът на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия за обещанията на беларуския диктатор Александър Лукашенко към украинския му колега Владимир Зеленски в първите дни на войната в в Украйна, съобщава УНИАН.

Както отбеляза Арахамия в интервю за Наталия Мосейчук, Зеленски отказа да разговаря с Лукашенко, но настоя информацията от него поне да бъде чута.

Тогава президентската канцелария не е повярвала на думите на Лукашенко. Въпреки известни провокации, лидерът продължава да държи на думата си.

От първите дни на войната Беларус предостави на Русия своя територия за сухопътно нахлуване в Украйна от север и за въздушни удари. Тогава Лукашенко заяви, че Русия уж е защитила Беларус с нахлуването си в Украйна. Според него украинците са планирали едновременна атака срещу окупираната част от Донбас и Беларус, а руснаците уж са осуетили този план.

Трябва да се отбележи, че беларуската армия никога не е участвала пряко в нахлуването в Украйна, въпреки вероятния натиск от страна на Кремъл. Максимумът, на който се съгласи Лукашенко, беше да провежда непрекъснати учения на беларуската армия с маневри близо до украинската граница, така че Украйна да не може да прехвърли частите си, прикриващи беларуската граница, на фронта.

Минск прие и бойци от ЧВК "Вагнер".

Киев обаче повдига въпроса и за още една болезнена тема - депортираните украинчета.

Припомняме, че според изследване, публикувано от Йейлския университет по-рано през ноември, повече от 2400 деца от Украйна на възраст между 6 и 17 години са били отведени в 13 заведения в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна.

Главният прокурор на Украйна каза през май, че разследва предполагаемата роля на Беларус в принудителното прехвърляне на повече от 19 000 идентифицирани деца от окупираните от Русия територии след избухването на конфликта, включително в Русия.

Общият брой се оценява от някои експерти и организации като много по-голям.

Констатациите на Лабораторията за хуманитарни изследвания към Йейлското училище за обществено здраве, което получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, споделено с Ройтерс, бяха най-обширните досега за предполагаемата роля на Беларус в руската програма за преместване на украински деца.

В резолюция, приета от депутатите в Страсбург, Международният наказателен съд се призовава през септември да издаде заповед за арест на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Европейският парламент го обвини в съучастие с руския му колега Владимир Путин в извършването на военни престъпления в Украйна. Путин вече има такава издадена заповед.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: