Отидете към основна версия

6 226 59

След седмица САЩ ще вземат ключово за Украйна решение

  • украйна-
  • сащ-
  • сенат-
  • русия-
  • война-
  • републиканци

От седмици се водят дискусии във Вашингтон относно военната помощ към Киев

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

На 4 декември в американския Сенат ще се проведе ключово гласуване, свързано с предоставянето на помощ на Украйна, предаде „Политико“.

Администрацията на Джо Байдън не желае финансовата помощ към Киев да спира, но сред републиканците има разнопосочни мнения, които подлагат на риск съществуването на Украйна като независима държава. САЩ са най-големият съюзник на Украйна в битката ѝ срещу руския агресор и спиране на военната и финансова помощ ще бъде огромен удар за страната.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че в момента „сигурността по границите“ на САЩ е голямата пречка пред Вашингтон да предостави нови пакети с финансова помощ на Украйна и Израел.

„Нищо не би направило автократи като Путин или Си Дзинпин по-щастливи сега, отколкото Съединените щати да се поколебаят в подкрепата на украинския народ и техните военни. Не става дума само за украинската или трансатлантическата сигурност, но и за американската сигурност“, каза той.

Според Bloomberg ще бъде много трудно за Съединените американски щати да приемат отпускането на нова помощ за Украйна и Израел преди края на тази година поради разногласия относно граничната политика.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.

Свързани новини