Отидете към основна версия

3 262 48

САЩ смятали, че Русия ще превземе Киев за няколко дни

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • киев

Това заяви на брифинг пред журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на САЩ смятала, че руската страна ще установи контрол над Киев скоро след началото на инвазията в Украйна Това каза в понеделник на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, предаде ТАСС.

Според нея „през първите няколко дни“ след началото на Северноамериканския военен окръг САЩ „мислеха, че Киев ще бъде превзет незабавно“. Жан-Пиер обсъди тази тема в светлината на призивите на администрацията на Вашингтон към законодателите да одобрят отпускането на допълнителни средства за военна помощ на Украйна.

Руският президент Владимир Путин през октомври на заседание на Съвета на държавните ръководители на ОНД в тесен състав подчерта, че специалната военна операция е опит за прекратяване на войната в Украйна, която беше отприщена през 2014 г. в резултат на държавен преврат.

„Позволете ми да ви напомня, че украинската криза започна през 2014 г., когато беше организиран държавен преврат и след това започна война, боевете в югоизточната част на Украйна, оттук започна всичко. Нашата специална военна операция не е начало на война, а опит да бъде спряна”, каза той.

Според Путин причината за конфликта в Украйна се крие по-специално във факта, че тясна група страни не иска да се раздели със статута на хегемон и за тази цел директно провокира кризисни ситуации в различни региони на света, като активно подклажда както стари, така и нови конфликти.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини