Отидете към основна версия

2 760 86

Христофор Караджов за посещението на Зеленски в САЩ: Настроението тук е много различно в сравнение с декември миналата година

  • зеленски-
  • сащ-
  • украйна

Украйна се използва като разменна монета за решаване на други приоритети на републиканците, например да бъде ограничен потокът на южната граница на хора, обясни преподавателят

Настроението в САЩ е много различно в сравнение с декември миналата година, когато Зеленски бе посрещнат с бурни аплодисменти на Капитолийския хълм. Сега той дойде, след като републиканците в Конгреса отказаха да подкрепят пакет 111 млрд. долара, които включваха военна помощ и за Украйна, за Израел и Тайван. Това каза преподавателят по журналистика в Калифорнийският университет проф. Христофор Караджов по NOVA NEWS.

Зеленски пристига, за да окаже директен натиск върху републиканците, включително и върху новия лидер на републиканското мнозинство в камарата на представителите Майк Джонсън, каза той. Тръмписктото, консервативно крило на републиканците винаги е било скептично към помощта за Украйна, не помогна това, че офанзивата на Украйна от това лято забуксува, посочи Караджов.

Украйна се използва като разменна монета за решаване на други приоритети на републиканците, а именно да бъде ограничен потокът на южната граница на хора търсещи убежище, обясни преподавателят.

Темата Украйна на практика е отсъстваща в големите дискусии в медиите в САЩ, каза той. Ако през февруари – март 2022 г. по-голяма част от американците смятаха, че САЩ трябва да подкрепи Украйна, то през това лято допитванията показват, че мнозинствата в американското общество е на мнение, че е направено достатъчно в тази посока, подчерта професорът. Има и сериозно разделение между републиканци и демократи, допълни той.

По негови думи, ако нещо не се промени до януари 2024 г. помощта за Украйна ще свърши. „Голяма част от военната помощ отива обратно в американската военна индустрия. Това са военни заводи, които функционират в избирателните окръзи на много от конгресмените“, каза Караджов.

 

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Свързани новини