Отидете към основна версия

2 753 47

САЩ са притеснени заради закона за защита на суверенитета в Унгария

  • сащ-
  • суверенитет-
  • унгария-
  • закон-
  • защита

Новият закон предвижда създаването на специален орган за проучване и наблюдение на рисковете от политическа намеса

Снимкa: Shutterstock

"Ройтерс" съобщава, че Съединените щати са предупредили, че законът, приет в Унгарския парламент миналата седмица, предоставя на правителството "изключителни инструменти" за упражняване на натиск върху индивиди с различни възгледи от тези на управляващата партия.

Законът, наречен "защита на националния суверенитет", предвижда създаването на специален орган за проучване и наблюдение на рисковете от политическа намеса. Според него се налага до три години затвор за чуждестранно финансиране на партии или групи, кандидатстващи за избори.

Министър-председателят на Унгария, националистът Виктор Орбан, усили кампанията на своята партия преди предстоящите избори за Европейски парламент през следващия юни. Той се е конфронтирал повече от веднъж с Европейския съюз относно демократичните права в Унгария.

Според Държавния департамент на САЩ, законът "въоръжава унгарското правителство с изключителни инструменти, които биха могли да бъдат използвани за сплашване и наказване на тези с различни гледни точки, отличаващи се от тези на управляващата партия".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: