Отидете към основна версия

4 813 177

За два дни Русия е използвала 1/4 от ракетния си арсенал

  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • война-
  • валерий рябих-
  • арсенал-
  • запас

Ударите целят претоварване на украинската противовъздушна отбрана и терор сред цивилното население

Снимка: БГНЕС/ EPA

Арсеналът от ракети, с който разполага Руската федерация, се използва главно за тероризиране на цивилното население на Украйна. Атаките срещу населени места се случват на фона на неспособността на руската армия да обърне ситуацията на фронта в своя полза. Това заяви военният експерт Валерий Рябих пред телевизия FREEДОМ.

„Средствата, с които разполага Руската федерация, се използват неефективно от гледна точка на военното изкуство, но от гледна точка на целите, които Кремъл иска да постигне, струва ми се, че са избрали този метод, за да имат максимум ефект. Именно затова се атакува беззащитна гражданска инфраструктура“, каза той.

„На първо място, ударите са насочени към претоварване на украинската противовъздушна отбрана и по някакъв начин да я пробият. Освен това, както виждаме от резултатите от последната атака срещу Киев, атаки се извършват срещу цивилни цели, а жертви са станали обикновени цивилни. Това се дължи на желанието на Кремъл да потисне с такъв терор способността на украинците да се съпротивляват“, обясни военният експерт. Той смята, че подобни атаки срещу Украйна ще имат напълно обратен ефект от очаквания от Кремъл.

Според украинското разузнаване в началото на декември е било съобщено, че противникът разполага с над 800 ракети от различни типове. На първо място, това са ракетите, които в момента се произвеждат от руската отбранителна промишленост, а именно: Х-101, „Кинжал“, „Искандер“ и „Калибър“. „Сега, след последните две атаки, почти 1/4 от този резерв беше използван от противника“, каза Рябих.

Москва използва и дронове-камикадзе, за да всява терор в Украйна. Въпреки факта, че Русия разполага с ракети С-300 и С-400 в огромни количества, те няма да използват много от тях, тъй като се използват и за противовъздушна отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: