Отидете към основна версия

4 426 32

Представители на САЩ и Украйна са провели тайна среща в Саудитска Арабия

  • украйна-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • тайна среща-
  • рияд

Русия не е била поканена на тайната среща в Рияд

Снимка: БГНЕС/ EPA

Представители на Украйна, нейните съюзници от Г-7, както и представители на „Глобалния Юг“, са провели тайна среща в Саудитска Арабия, на която Русия не е била поканена, предаде агенция Bloomberg.

Срещата, за която се разбира чак сега, се е провела на 16 декември. Основна тема е била подкрепата към Киев и условията за провеждане на евентуални мирни преговори с руския агресор.

По-малкият формат позволи по-свободна и по-откровена дискусия относно така наречената мирна формула на Украйна и плановете за придвижване на този процес, както и принципите за потенциално ангажиране с Русия в бъдеще, разказаха източници, запознати със случилото се в Саудитска Арабия.

Срещата е била проведена на фона на неяснотата относно това дали САЩ ще продължат да помагат на Украйна да се защити срещу руската агресия. На срещата, проведена в Рияд, не е бил постигнат голям прогрес.

Украйна и нейните съюзници от Г-7 продължиха да се противопоставят на призивите на държавите от „Глобалния Юг“ да се ангажират директно с Русия. Висши служители от Индия, Саудитска Арабия и Турция се присъединиха към декемврийската среща в Рияд. Китай, Бразилия и ОАЕ не са имали свои представители.

Украйна и нейните съюзници от Г-7 потвърдиха мнението си, че справедливият мир трябва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Изтеглянето на руските войски от нейната територия е основен стълб на мирната формула на Украйна. Други точки включват връщане на депортирани деца и военнопленници, както и осигуряване на хранителна и енергийна сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.

Свързани новини