Отидете към основна версия

4 019 39

Вашингтон е бесен на Виктор Орбан! Притискат Будапеща за Украйна и прием на Швеция в НАТО

  • сащ-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • нато

Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отказва да предоставя военна помощ на Украйна след инвазията на Русия през 2022 г., като освен това, заедно с Турция, спира кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са "разочаровани" от политиката на унгарския премиер Виктор Орбан спрямо Украйна и очакват скоро Будапеща да изпълни обещанието си да не бъде последната страна, ратифицирала приемането на Швеция в НАТО, заяви днес високопоставен служител на американския държавен департамент, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

"Мисля, че сме разочаровани, че премиерът Виктор Орбан избра да остане единственият в ЕС, който поставя под въпрос подкрепата за Украйна", каза Джим О'Браян, помощник-секретар в Службата за европейски и евразийски въпроси към Държавния департамент на САЩ.

Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отказва да предоставя военна помощ на Украйна след инвазията на Русия през 2022 г., като освен това, заедно с Турция, спира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Правителството на Орбан многократно обеща, че Унгария няма да е последната страна, която ратифицира приема на Стокхолм във военния съюз.

"Ще видим дали ще изпълни това обещание с наближаването на момента, в който Швеция ще влезе в съюза, който, надявам се, ще бъде скоро", допълни О'Браян. "Бихме искали да видим Унгария като конструктивен партньор".

Ратификацията на приема на Швеция в НАТО все още не е в дневния ред на законодателството за пролетта. Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошават заради отказа на Унгария да се застъпи за приеманито на Швеция в НАТО, както и заради топлите отношения между Орбан и Москва въпреки войната в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.

Свързани новини