Отидете към основна версия

2 369 14

Иран удари бази на екстремисти в Пакистан

  • иран-
  • пакистан-
  • удари-
  • белуджистан

Атакуваните цели са в планините на провинция Белуджистан

Иран предприе атаки във вторник срещу бази в Пакистан на въоръжената групировка Джейш ал-Адл.

Държавната новинарска агенция IRNA и държавната телевизия казаха, цитирани от Асошиейтед прес, че при ударите в Пакистан са използвани ракети и дронове.

Джейш ал-Адл, или “Армията на справедливостта” е сунитска въоръжена група, основана през 2012 г., която до голяма степен действа през границата в Пакистан. Иран се сражава в граничните райони срещу екстремистите, но атака с ракети и дронове срещу Пакистан е безпрецедентна за Техеран.

Бойците на групировката са поемали отговорност за бомбени атентати и са отвличали представители на ирански гранични власти в миналото.

Съобщенията на държавните медии по-късно внезапно бяха премахнати без обяснение, а англоезичното подразделение на иранската държавна телевизия, по-късно приписа атаката на паравоенната иранска Революционна гвардия.

Ударите са осъществени в планините на пакистанската провинция Белуджистан, сцена на бунтове на националисти от Белудж в продължение на повече от две десетилетия. Белуджките националисти първоначално искаха дял от провинциалните ресурси, но по-късно започнаха бунт за независимост.

Властите засега не дават обяснение точно какво се случва. Длъжностни лица в Пакистан също не отговориха веднага на исканията за коментар. Иран отдавна подозира, че Пакистан с преобладаващо сунитско население е домакин на бунтовници, вероятно по заповед на неговия регионален върховен противник Саудитска Арабия. Въпреки това Иран и Саудитска Арабия постигнаха с посредничеството на Китай споразумение за отслабване на напрежението през март миналата година,

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.

Свързани новини