Отидете към основна версия

3 087 126

Репресиите срещу представителите на ЛГБТ+ общността в Русия: Млада жена е наказана с глоба

  • репресии-
  • русия-
  • лгбт+-
  • наказание-
  • дело-
  • глоба-
  • екстремизъм-
  • движение-
  • знаме-
  • цветовете на дъгата

Руски съд наложи глоба на руска фотографка за публикуване в интернет на снимки, на които беше изобразено знаме в цветовете на дъгата

Снимка: Shutterstock

Руски съд наложи глоба на руска фотографка за публикуване в интернет на снимки, на които беше изобразено знаме в цветовете на дъгата - символ, който руските власти считат за "екстремистки", съобщи днес неправителствената организация "Първи отдел", цитирана от Франс прес и БТА.

Тридесет и три годишната Ирина Мосина ще трябва да плати 1 500 рубли (около 15 евро) за разпространение на "символиката на екстремистка организация", пояснява "Първи отдел".

Сумата е малка, но глобата е показателна, тъй като илюстрира засилването на репресиите срещу представителите на ЛГБТ+ общността в Русия, отбелязва АФП.

Процесът, който започна в началото на миналата седмица, е първото подобно дело, след като руският Върховен съд забрани "международното" ЛГБТ+ движение заради "екстремизъм" в края на 2023 г., като проправи по този начин пътя за съдебни преследвания.

Самото движение обаче не съществува юридически, тъй като в Русия няма организация с такова име.

Неправителствената организация "Първи отдел" окачестви като "несправедлива" присъдата на Ирина Мосина, като изтъкна, че тя е публикувала снимките, преди забраната на ЛГБТ+ движението да влезе в сила.

Според сдружението делото е започнало по инициатива на полицай от отдела за борба с екстремизма, който е забелязал снимки на фотографката, съдържащи знамето в цветовете на дъгата в профила ѝ в "Инстаграм".

В края на миналата седмица в руски съдилища бяха заведени други подобни дела, отбелязва АФП.

В Нижни Новгород, намиращ се на около 420 км източно от Москва, жена е била арестувана за това, че е носила обеци в цветовете на дъгата, съобщава "Първи отдел".

Във Волгоградска област, в Югозападна Русия, в четвъртък съд съобщи, че е наложил глоба от 1000 рубли (около 10 евро) на мъж за публикуване в социалните мрежи на знаме в цветовете на дъгата.

През 2013 г. в Русия бе приет закон, който забранява пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни.

След като руските сили нахлуха в Украйна, забраната бе разширена и обхвана всички форми на пропаганда на ЛГБТ+ в медиите, интернет, книгите и филмите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания