Отидете към основна версия

1 619 52

Две години война: Руските медии отново мълчат

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • авдеевка-
  • донецк

Според Института за изследване на войната Владимир Путин вероятно съзнава, че една втора вълна на мобилизация в Русия за украинския фронт не би намерила почва сред населението, а напротив - би предизвикала масово недоволство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите на Русия и държавните медии в страната масово са се въздържали по темата за втората годишнина от пълномащабната руска инвазия в Украйна, предаде Укринформ, като се позова на доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната, пише БТА.

Анализаторите от мозъчния тръст се основават на информация на руската опозиционна медия "Агентство новостей" от 25 февруари, според която руските държавни телевизии "Россия 1" и "Канал 1" (Channel One), както и телевизия НТВ, притежавана от консорциума "Газпром медия", са отбелязали пестеливо втората годишнина от началото на "специалната военна операция" в Украйна, която се падна в събота, 24 февруари.

"Агентство новостей" посочва, че руският телевизионен водещ на програма "Време" на "Канал 1" Михаил Леонтиев само е отбелязал деня в ефира, като не е направил никакъв коментар по случая. Институтът за изследване на войната посочва, че е имало ограничени коментари по този случай и от страна на представители на руското правителство.

"Руски представители, държавни и свързани с държавата телевизии са се въздържали от коментар по повод навършването на две години от началото на пълномащабното нашествие в Русия, вероятно за да не насочат вниманието към факта, че Русия не е успяла да постигне заявените от нея стратегически цели, както и да изпълни спешни мисии като завземането на цялата територия на украинските Луганска и Донецка области, а в същото време понася значителни човешки загуби", пишат анализаторите от Института за изследване на войната, цитирани от Укринформ.

Мозъчният тръст посочва и резултати от скорошно проучване на общественото мнение в Русия, според което в последните месеци отношението на руснаците към войната не се е променило съществено, като повечето граждани са безразлични към събитията на фронта и в същото време не засвидетелстват подкрепа за втора вълна на мобилизация.

Мозъчният тръст смята, че руският президент Владимир Путин и представителите на руското правителство загърбват отбелязването на втората годишнина от нахлуването в Украйна с цел да се запази апатичността на обществото, което до някаква степен позволява военните действия да продължат без осезаема обществена съпротива в Русия.

Според Института за изследване на войната Путин вероятно съзнава, че една втора вълна на мобилизация в Русия за украинския фронт не би намерила почва сред населението, а напротив - би предизвикала масово недоволство.

"Все пак Путин може и да го е по-малко грижа за общественото мнение, когато бъде преизбран за президент идния месец, и да реши, че необходимостта от изпращане на нови руски сили на фронта в Украйна натежава срещу риска от широко домашно недоволство", смята мозъчният тръст.

Укринформ посочва, че по данни на генералния щаб на украинските въоръжени сили броят на убитите руски военнослужещи в Украйна към днешна дата е 410 700. Тази информация не е проверена по независим път.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания