Отидете към основна версия

8 046 27

Германия, Франция и ЕЦБ се опасяват от ответни мерки при конфискация на руски активи

  • русия-
  • германия-
  • франция-
  • ецб

Западна Европа е подложена на силен натиск от САЩ да предприеме действия по използването на замразените активи на Москва

Снимка: Bloomberg TV

Германия, Франция и Европейската централна банка (ЕЦБ) са най-предпазливи относно възможната конфискация на замразени руски активи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Твърди се, че Берлин, Париж и базираната във Франкфурт на Майн банка са предпазливи от ответните действия на Русия срещу европейски активи, както и от въздействието върху финансовата стабилност и статута на еврото като резервна валута.

Според агенцията германският министър на финансите Кристиан Линднер e заявил, че лидерите на страните от Г-7 са дали указания „да се проучи на техническо ниво какво е възможно от правна и финансова гледна точка“.

Така той отговорил на натиска на САЩ, които заемат най-категорична позиция по въпроса за конфискацията на руски активи. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън, според агенцията, настоява страните от Г-7 да изготвят план за използването на тези средства за срещата на върха на групата през юни.

Във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за спешен начин за използване на замразени руски активи на стойност 285 милиарда долара. Според нея това изисква законодателна основа както в рамките на САЩ, така и в международен план. Въпреки това тя призна, че има рискове за финансовата стабилност, ако има значително отклонение от валутите.

Замразените от февруари 2022 г. руски активи включват валутни резерви от около 300 милиарда евро.

През октомври 2022 г. лидерите на ЕС инструктираха Европейската комисия да подготви предложения за използване на замразени пари за финансиране на възстановяването на Украйна.

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право. От Външно министерство в Москва нарекоха случващото се кражба.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Свързани новини