Отидете към основна версия

2 835 54

Орбан: Президентът Тръмп беше президент на мира

  • виктор орбан-
  • доналд тръмп-
  • среща-
  • украйна

Унгарският премиер смята, че завръщането на Тръмп в Белия дом ще помогне за разрешаването на конфликта в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се върне в Белия дом, конфликтите в Украйна и Близкия изток ще бъдат решени. Коментирайки срещата си с вероятния кандидат на Републиканската партия на изборите в САЩ през ноември, ръководителят на унгарското правителство каза, че преизбирането му на най-високия държавен пост би било в интерес на целия свят.

Срещата между Орбан и Тръмп се проведе на 8 март в имението на бившия американски лидер Мар-а-Лаго във Флорида. Отивайки в САЩ по негова покана, Орбан отбеляза, че ще обсъдят по-специално начините за разрешаване на международни конфликти. След срещата унгарският премиер каза: "Президентът Тръмп беше президент на мира, той беше уважаван в целия свят и по този начин създаде условията за мир. По време на неговото президентство имаше мир в Близкия изток и Украйна. Нямаше да има война днес, ако имаше президент на САЩ."

"Съгласихме се, че мирът ще дойде, ако има световни лидери, които искат мир. Гордея се, че Унгария е една от тези страни, които искат мир", отбеляза Орбан във видеообръщение на страницата си във Facebook.

Премиерът направи уговорка, че решението за избора на президент на САЩ ще бъде взето от самите американци. Орбан вижда задачата си като "честно да каже какво би било по-добре за целия свят". Според него връщането на Тръмп на президентския пост би било по-добро за отношенията между САЩ и Унгария.

Орбан също публикува за срещата им в социалната мрежа X. Отбелязвайки, че се радва да разговаря с Тръмп, премиерът каза: "Имаме нужда от лидери в света, които са уважавани и които могат да донесат мир. Той е един от тях! Елате върнете се и ни донесете мир, г-н президент!"

На свой ред пресслужбата на Тръмп съобщи след срещата, че са обсъдили "широк кръг от въпроси, свързани с Унгария и Съединените щати, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници, които защитават суверенитета на всяка страна".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 41 гласа.

Свързани новини