Отидете към основна версия

2 025 16

"Всеки, който смята, че можем да елиминираме Хамас, греши"

  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина-
  • даниел хагари

Говорителят на армията изрази в интервю съмнение, че това обещание може да бъде изпълнено

Снимка: БГНЕС/ EPA

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари се усъмни, че Израел може да постигне една от обявените си военни цели в Газа - унищожението на Хамас. По думите му "Хамас е идея, не е партия. Тя е в сърцата на хората и всеки, който смята, че може просто да я елиминира, греши”.

"Хвърляне на пясък в очите на хората"

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който в момента управлява самостоятелно, след като военновременният кабинет се разпадна, обяви, че една от целите на войната в ивицата Газа е пълното унищожение на ислямистката организация Хамас, която САЩ, ЕС и други държави класифицират като терористична. Даниел Хагари обаче нарече уверяването на хората, че Хамас ще изчезне, "хвърляне на прах в очите”. Според него, ако Израел не представи ясен план за управлението на Газа след войната, Хамас ще си остане фактор в палестинския анклав, пише АРД.

Администрацията на израелския министър-председател отхвърли коментарите на говорителя на армията. Според съобщението от офиса на Нетаняху, израелската армия остава "ангажирана” с постигането на тази цел. В канала си в социалната мрежа "Телеграм” от израелската армия уточниха също, че изказването на Хагари засяга "идеологията” на Хамас.

Проблеми между Нетаняху и армията?

Още преди месец говорителят на израелската армия каза, че връщането на Хамас на територии, от които Израел твърди, че ги е прогонил, се дължи на липсата на конкретен план за това кой ще управлява Газа вместо Хамас.

Напоследък има и други признаци на търкания между военните и Нетаняху, включително заради "тактическите паузи" в боевете в южната част на Газа, които от армията обявиха, че ще се използват за коридор за хуманитарна помощ. Нетаняху разкритикува решението.

Мина Киркова (редактор)

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.

Свързани новини