Отидете към основна версия

2 Юли, 2024 16:16, обновена 2 Юли, 2024 16:16 4 352 35

Визитата на Орбан в Киев: Унгарският премиер призова Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня

  • виктор орбан-
  • володимир зеленски-
  • прекратяване на огъня-
  • украйна

Унгария изрази голям интерес към подобряване на отношенията си с Украйна

Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан е призовал по време на визитата си в Киев украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което може да ускори мирните преговори, каза унгарският министър-председател на съвместна пресконференция с украинския лидер, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Унгария изрази голям интерес към подобряване на отношенията си с Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан подчерта готовността на страната си да се ангажира с икономическата модернизация на Украйна, сигнализирайки за движение към по-тесни двустранни връзки.

Орбан похвали усилията на Украйна за постигане на мир и призова президента Володимир Зеленски да се стреми към прекратяване на огъня, което ще проправи пътя за значими мирни преговори. Унгарският лидер също очаква с нетърпение подписването на широкообхватно споразумение за двустранно сътрудничество с Украйна, което има за цел да затвърди партньорството между двете страни.

По време на съвместна пресконференция президентът Зеленски подчерта значението на постигането на честен и справедлив мир в Украйна. Той посочи, че визитата на Орбан подчертава споделените европейски ценности и колективния стремеж към мир не само в Украйна, но и на целия континент.

Зеленски се възползва от възможността да поиска продължаваща подкрепа от Унгария, особено в поддържането на европейската военна помощ за Украйна. Това идва след предишни случаи, когато Унгария е възпрепятствала изплащането на помощта от Европейския съюз за Киев. Дискусиите между Орбан и Зеленски бележат ключов момент, отразяващ взаимното желание за насърчаване на по-силни отношения и подкрепа на пътя на Украйна към мир и стабилност.

Двамата лидери обсъдиха и бъдещето на Европа, въпроси в областта на сигурността, международното право и формулата на мира, предаде Укринформ, позовавайки се на изявление на началника на президентската канцелария Андрий Ермак, предава БТА.

"За това посещение беше направено много. Важен разговор за бъдещето на Европа, сигурността, международното право и Формулата за мир", написа Ермак в платформата "Телеграм".

"За всички нас в Европа е много важно също европейската подкрепа за Украйна да остане на достатъчно ниво, включително и защитата ни от руския терор", каза Зеленски на пресконференцията при посещението в Киев на известния с близостта си с Москва унгарския премиер, чиято страна вчера пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: