Отидете към основна версия

1 962 8

Япония за първи път ще изнесе ракети-прехващачи PAC-3 в САЩ

  • япония-
  • сащ-
  • ракети-
  • прехващачи-
  • рас-3

Преди това износът на всякакво военно оборудване, произведено в Япония, бе забранен от местните закони

Снимка: БГНЕС

За първи път след облекчаване на правилата за износ на военна техника Япония ще прехвърли на САЩ собствени ракети-прехващачи PAC-3 за системата за противовъздушна отбрана Patriot, съобщава NHK, цитирано от Фокус.

Преди това износът на всякакво военно оборудване, произведено в Япония, бе забранен от местните закони, припомня медията.

Миналата година правителството на страната промени своите насоки за износ на отбрана, за да позволи трансфера на местно произведено военно оборудване по лиценз от чуждестранни компании в страната на лицензодателя. Тъй като PAC-3 се произвеждат в Япония по лиценз на американската корпорация Lockheed Martin, доставките им за САЩ отговарят на новите правила.

Японските компании произвеждат ракети-прехващачи за системи за противовъздушна отбрана, включително за Patriot, в продължение на почти две десетилетия, но всички са предадени на Силите за самоотбрана на островната държава. Настоящата сделка, сключена от Министерството на отбраната в Токио с американската страна, е първият път, когато Япония прехвърля военна техника в съответствие с ревизираните насоки.

Токио не разкрива колко прехващачи ще бъдат изпратени в САЩ, отбелязвайки само, че общата стойност на сделката е около 19,5 милиона долара.

Докладът отбелязва, че износът за САЩ на произведени в Япония ракети PAC-3 идва в момент, когато Вашингтон изпитва недостиг на такива прехващачи поради прехвърлянето на голям брой ракети в Украйна за защита срещу руски атаки.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: