Отидете към основна версия

2 804 25

"Правилото на Сам"! Защо пазарите се опасяват от рецесия в САЩ?

  • уолстрийт-
  • сащ-
  • рецесия-
  • джером пауъл-
  • управление за федерален резерв

Президентът на УФР Джером Пауъл се опита да успокои духовете, заявявайки на пресконференцията си в сряда, че правилото на Сам е статистическа закономерност и не е икономическо правило, което ви казва, че нещо ще се случи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световните фондови пазари отчитат сериозен спад от края на миналата седмица, когато разочароващ доклад за заетостта в САЩ задейства това, което се нарича "правилото на Сам", обикновено надежден индикатор за рецесията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Какво означава "Правилото на Сам?"

"Правилото на Сам" е създадено от Клаудия Сам, бивша икономистка от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и Белия дом.

То гласи, че американската икономика влиза в рецесия, когато средната стойност на безработицата през последните три месеца надвишава с 0,5 процентни пункта (50 базисни пункта) над най-ниското ниво през последните 12 месеца.

Този "чисто емпиричен показател", който няма "теоретична основа", е отчел 0,53 процентни пункта през юли 2024 г., заяви пред АФП Флориан Йелпо, отговарящ за макроикономическите проучвания в "Ломбърд Одиър Ай Ем" (Lombard Odier IM).

След публикуването в петък на данните за американската безработица, нараснала повече от прогнозираното - до 4,3 на сто, което е най-високото равнище от октомври 2021 г., пазарите "явно стигат до извода, че ще има рецесия и навлизат в червена територия", коментира той.

Няма да има рецесия, според създателката на правилото

Въпреки тези цифри самата Клаудия Сам се съмнява, че това правило ще бъде приложимо този път: "Не се опасявам, че в момента сме в рецесия", заяви тя пред американското издание "Форчън" в интервю, публикувано в петък.

"Никой не трябва да изпада в паника в настоящия момент, въпреки че за някои случаят е точно такъв", тъй като има ключови за икономиката индикатори, които "все още са много добри", добавя тя.

Икономистката обаче отбелязва, че доходите на домакинствата продължават да нарастват, а потреблението и инвестициите остават устойчиви.

Президентът на УФР Джером Пауъл също се опита да успокои духовете, заявявайки на пресконференцията си в сряда, че правилото на Сам е "статистическа закономерност" и не е "икономическо правило, което ви казва, че нещо ще се случи".

УФР реши да запази лихвата на най-ниското ниво от 20 години, проправяйки пътя за ново намаление през септември.

Последствия за лихвите

Опасенията за рецесия засилват натиска върху УФР да намали лихвите повече от предвиденото още преди следващото заседание на УФР.

Изказването на Пауъл обаче предшестваше публикуването на данните за безработицата.

"Има ли основание УФР да понижи извънредно лихвите? За момента това е малко вероятно", твърди Флориан Йелпо.

Според него "би могло да се очаква, след като УФР обяви прогнозите си идния месец, да прибегне към понижаване с 50 базисни пункта, за да смекчи и забави спада на пазарите, ако той все пак продължи дотогава".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини