Отидете към основна версия

584 3

Съдът на ЕС отхвърли обжалването на каталунските сепаратисти Пучдемон и Комин

  • европейски съюз-
  • съд-
  • обжалване-
  • пучдемон-
  • комин-
  • сепаратиски

Двамата лидери, избрани за евродепутати през 2019 г., остават без статут и имунитет заради отказа си да положат клетва в Мадрид.

Снимка: БГНЕС

Съдът на Европейския съюз отхвърли днес обжалване на каталунските сепаратистки лидери Карлес Пучдемон и Тони Комин, които искаха да бъдат признати за евродепутати след европейските избори през юни 2019 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на съда, цитирано от БТА.

Двамата бяха избрани за евродепутати през 2019 г., но статутът им не беше признат, тъй като не положиха клетва за спазване на испанската конституция. Тази процедура се изпълнява лично в Мадрид и е изискване за всички новоизбрани евродепутати от Испания.

Съдът на ЕС потвърди решение на Общия съд на ЕС, с което се свали имунитетът, с който Пучдемон и Комин биха се сдобили като евродепутати.

„Ще продължим да се борим и да упорстваме на всички фронтове, за да дадем глас и да гласуваме за това, което е написано в урните“, каза в социалната мрежа „Екс“ генералният секретар на партия „Заедно за Каталуния“ Жорди Турул.

Това е партията на Пучдемон и Комин, която води кампания за независимост на Каталуния от Испания.

Пучдемон напусна Испания през 2017 г., за да избегне съдебно преследване след краткотрайното обявяване на независимост на Каталуния, което принуди Мадрид да поеме пряк контрол над региона.

Комин беше преизбран за член на Европейския парламент на тазгодишните избори през юни и отново отказа да положи клетва в Мадрид пред испанската конституция.

И двамата сепаратистки лидери живеят в самоналожено изгнание. Решението на Съда на ЕС може да отвори вратата за евентуалното им екстрадиране в Испания, отбелязва Ройтерс.

През юли Върховният съд на Испания потвърди заповедите за арест на Пучдемон, Комин и други лица, обвинени в присвояване на средства във връзка с неуспешния опит за отделяне на Каталуния, като постанови, че неотдавнашният закон за амнистия не се прилага за тях.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Джошуа на съд за превишена скорост

    Антъни Джошуа се призна за виновен по обвинение за превишена скорост, дни преди да бъде нокаутиран от Даниел Дюбоа, пише Мирър. 34-годишният боксьо ...
    вчера в 21:22 ч.
    809
    1
Новини по държави: