Отидете към основна версия

3 339 50

Китайска ядрена подводница потъна в река Яндзъ? Пекин запазва мълчание

  • китай-
  • яндзъ-
  • ядрена подводница-
  • си дзинпин

Подводните технологии отдавна са област с предимство на САЩ, но Китай настоява усилено да намали разликата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-новата атакуваща ядрена подводница на Китай е потънала през пролетта, което е създало сериозни проблеми за една от приоритетните оръжейни програми на страната, пише The Wall Steet Journal (WSJ), като цитира американски служители.

Подводницата е построена от China State Shipbuilding Corp., държавна компания, и е била до кея на река Яндзъ до края на май. Корабът от клас Zhou, който потъна, е първият от нов клас китайски ядрени подводници, проектирани да бъдат по-маневрени.

Подводницата е била спасена, но вероятно ще отнеме много месеци, преди да може да бъде пусната в морето.

Американските служители не са открили никакви признаци, че китайски служители са взели проби от водата или близката среда за радиация. Възможно е китайски персонал да е бил убит или ранен, когато подводницата е потънала, но американски служители казват, че не знаят дали е имало жертви.

САЩ не знаят със сигурност дали подводницата е превозвала ядрено гориво по времето, когато е потънала, но експерти извън правителството на САЩ казаха, че това е вероятно.

"Потъването на нова ядрена подводница, произведена в нов завод, ще забави плановете на Китай да разшири своя флот от ядрени подводници", каза Брент Садлър, старши научен сътрудник в мозъчния тръст във Вашингтон Heritage Foundation и пенсиониран военноморски флот на САЩ офицер от атомна подводница. Това е важно."

Първата публична индикация, че нещо не е наред в корабостроителницата близо до Ухан, дойде през лятото, когато Томас Шугарт, бивш офицер от подводницата на САЩ и помощник старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, отбеляза в социалните мрежи необичайна активност на мястото, заснета и от търговски сателитни изображения.

Шугарт предположи, че може да е имало инцидент, включващ нов тип подводница, но по това време не се знаеше, че тя е с ядрена енергия.

"Можете ли да си представите американска ядрена подводница да потъва в Сан Диего и правителството да я премълчава и да не казва на никого за това?, каза Шугарт в интервю тази седмица за WSJ.

Говорител на китайското посолство не е отговори веднага на искане за коментар. Нито армия, нито местните власти са потвърдили за случая.

Инцидентът, който китайските власти са се опитали да прикриват досега, се е случи в корабостроителница близо до Ухан в края на май или началото на юни.

Това се е случило в момент, когато Китай работи усилено за разширяване на флота си, включително от атомни подводници.

Пентагонът определя Китай като свое основно дългосрочно предизвикателство. Американски служители твърдят, че Пекин използва политически и военен натиск, за да се опита да принуди Тайван, отделно управляван остров, който Пекин твърди, че е част от територията му.

Китай твърди, че целта му при изграждането на армия от световна класа е защитава задграничните си интереси.

Подводните технологии отдавна са област с предимство на САЩ, но Китай настоява усилено да намали разликата.

Китай се стреми да разнообрази производството на ядрени подводници. Производството е съсредоточено в североизточния град Хулудао, но Китай сега се насочва към производството на ядрени атакуващи подводници в корабостроителницата Учан близо до Ухан.

Пекин разполага с 48 дизелови атакуващи подводници и шест ядрени атакуващи подводници в края на 2022 г., според доклад на Пентагона, издаден миналата година за военната мощ на Китай,

Изданието припомня, че САЩ също претърпяха подобни скъпи неуспехи. През 1969 г. USS Guitarro с ядрен двигател потъна след поредица от грешки на строителни работници. Той беше официално пуснат в експлоатация едва 32 месеца по-късно.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания