Отидете към основна версия

1 431 59

Присъединяването на Украйна в НАТО с границите от 1991 г. може да удължи войната

  • украйна-
  • присъединяване-
  • нато-
  • войната-
  • йенс столтенберг

Бившият генерален секретар на НАТО подчертава значението на контролираните територии за бъдещето на Украйна в алианса

Снимка: БГНЕС

В интервю за Интерфакс-Украйна Йенс Столтенберг заяви, че единствено съюзниците на Алианса ще решат дали Украйна може да бъде приета с окупираните територии, цитирано от Фокус.

Столтенберг подчерта, че Украйна може да се присъедини към НАТО само с териториите, които контролира. Той добави, че това може да се превърне в инструмент за прекратяване на войната. В същото време Столтенберг посочи, че присъединяването на Украйна в границите от 1991 година може да удължи конфликта.

„Съюзниците в НАТО трябва да решат как точно членството да бъде приложено за Украйна, и всички сме наясно с това. Ако кажем, че единственият начин Украйна да стане член е като има пълен контрол над цялата си територия, тогава даваме на президента Путин стимул да продължи войната“, обясни Столтенберг.

Той отбеляза, че приемането на Украйна с част от нейните територии „може да бъде начин да се гарантира, че когато бъде постигнато споразумение между Русия и Украйна, това ще сложи край на конфликта“.

Столтенберг уточни също, че Украйна сама трябва да реши какво е приемливо за нея, но въпросът ще трябва да бъде съгласуван и с всички членове на Алианса. Ако след войната бъдат постигнати нови споразумения за териториалния ред, ще трябва да има уверения, че войната наистина е приключила. Според Столтенберг, членството в НАТО може да бъде начин да се осигури траен мир за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: