Отидете към основна версия

1 538 19

Гласът на народа: Не очакваме Китай да ни нападне скоро

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

През последните около пет години китайската армия значително засили дейността си около Тайван, който Пекин счита за своя територия въпреки силните възражения на правителството в Тайпе

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повечето тайванци смятат, че е малко вероятно Китай да нахлуе в страната им през следващите пет години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проучване на водещия военен мозъчен тръст на Тайван.

Те обаче считат Пекин за сериозна заплаха за демократичния остров.

През последните около пет години китайската армия значително засили дейността си около Тайван, който Пекин счита за своя територия въпреки силните възражения на правителството в Тайпе, и никога не се отказвал да използва сила, за да постави острова под своя власт.

Проучването, проведено сред около 1200 души миналия месец от Института за изследване на националната отбрана и сигурност, сочи, че 61% от хората смятат, че е "малко вероятно или много малко вероятно" Китай да атакува Тайван през следващите пет години.

"Повечето хора не смятат, че териториалните амбиции на Китай ще се проявят под формата на нападение над Тайван", заяви Кристина Чен, изследовател към Института.

Народът на Тайван се тревожи и заради други китайски заплахи, включително военни учения и пропагандни кампании, отбеляза тя.

"Повечето хора считат териториалните амбиции на Китай за сериозна заплаха", допълни Чен.

Проучването е в контраст с предупреждението на ръководителя на Централното разузнавателно управление на САЩ, който миналата година съобщи, че китайският президент Си Дзинпин е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в Тайван до 2027 г.

"Това означава, че тайванският народ е наясно със заплахата, но остава спокоен и разумен с очакванията за неизбежна война", посочват от Института.

Повече от 67% от респондентите декларират, че биха отвърнали на удара, ако Китай нападне. Те обаче са разделени почти поравно относно това дали въоръжените сили на Тайван са способни да защитят острова - половината изразяват увереност в това, а половината не.

Лий Куан-чен, друг изследовател към Института, заяви, че тайванската армия трябва да продължи да повишава своя отбранителен капацитет, за да изгради обществено доверие.

Проучването показва и разделение в мненията за това дали Съединените щати ще помогнат за защитата на Тайван.

Около 74% смятат, че правителството на САЩ вероятно ще помогне "непряко" на Тайван чрез предоставяне на храна, медицински консумативи и оръжия, а едва 52% смятат, че американската армия ще изпрати своите въоръжени сили, за да се намеси.

Лий посочи, че правителството на Тайван трябва да бъде по-прозрачно по отношение на сътрудничество в областта на сигурността между Тайван и САЩ.

"По този начин хората няма да имат твърде високи или твърде ниски очаквания за помощта от САЩ", уточни той.

Президентът на САЩ Джо Байдън разгневи китайското правителство с изказвания, които предполагат, че Съединените щати ще защитят Тайван, ако бъде нападнат - отклонение от дългогодишната позиция на САЩ за "стратегическа неяснота".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини