Отидете към основна версия

2 162 72

Българин в Молдова: Олигарх даваше 10 000 долара за купуване на гласове

  • молдова-
  • михай пейков-
  • референдум-
  • ес-
  • купуване на гласове-
  • мая санду-
  • русия-
  • приднестровие-
  • илан шор

Ние искаме да сме част от европейското семейство, каза Михай Пейков

Снимка: БГНЕС/ EPA

Молдова каза "да" на Европейския съюз, но референдумът мина много тежко. Никой не очакваше тези резултати, по-скоро по-голяма преднина. Гласуваха както гражданите вътре в държавата, така и диаспората. Резултатите на първите показваха 45% "за", докато молдовците в чужбина твърдо подкрепиха евроинтеграцията, те наклониха везните. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Михай Пейков - изпълнителен директор на Центъра за граждански инициативи за националните малцинства в Молдова.

"Ние искаме да сме част от европейското семейство. За мен резултатите от допитването не е показателно, защото имаше много фалшиви новини и пропаганда. Най-голямата изненада е, че 31% от населението на Приднестровието казаха "да" на ЕС, докато Гагаузия и Тараклия например показаха по-малка подкрепа", категоричен е той.

По думите му обаче е имало вербуване на хората с фалшива пропаганда. "Молдовският олигарх Илан Шор, избягал в Москва, създаде политически блок "Победа", който купува гласове и не го крие. Всеки активист получава от 50 до 150 евро. Тези хора преди време ходеха в Москва, за да получат кеш 5 до 10 000 долара, след това тези пари се използваха за купуване на гласове", обясни Пейков.

На произведения референдум в Молдова за присъединяване към Европейския съюз при преброени 99,41 процента от гласовете с "да" са гласували 50,39 процента от избирателите, а с "не" – 49,16 на сто, сочат данните на Централната избирателна комисия.

От своя страна журналистът от "Дневник" Петър Карабоев посочи, че Молдова е голяма колкото София. "Трябва да се интересуваме от нея, защото е една от държавите от бившия СССР, които Европа опитва да привлече. Това е най-бедната страна от тях, лесно ще бъде убедена, ако се пребори руския наратив. Нейната геополитическа съдба се решава от молдовците зад граница, мнозинството от които са проевропейски настроени. Руската пропаганда там е много силна. Москва не заложи на конкретен кандидат, опонентът на Мая Санду е бивш прокурор, много скучен. По-скоро се работи към дестабилизация на страната, отколкото за привличане към руската реторика, нямаше такава кампания", коментира той.

На свой ред журналистът от БНТ Николай Кръстев обясни, че Молдова има важно геополитическо значение. "Чрез нея се тества руското влияние, заедно с Грузия. Двете страни имат регионално измерение. Имаше интересна информация, че в Сърбия и Босна са обучавани професионални протестъри, те е трябвало да предизвикат безредици в деня на изборите, за да се всее хаос", отбеляза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.

Свързани новини