Отидете към основна версия

873 26

Блинкън предупреди: Русия може да повлияе на втория тур на президентските избори в Молдова

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • молдова-
  • русия-
  • избори

Според държавния секретар на САЩ, правителството на Молдова и Централната избирателна комисия са осигурили "добра организация и конкурентоспособност на изборите“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън твърди, че Русия може да се опита да повлияе на втория тур на президентските избори в Молдова. Тази версия е изложена в писмено изявление на ръководителя на американското външнополитическо ведомство, публикувано във вторник, предаде ТАСС.

„Съединените щати, в очакване на втория тур на президентските избори на 3 ноември, остават загрижени, че Русия отново ще се опита да попречи на молдовците да упражнят своето суверенно право да избират своите лидери“, се казва в документа. Блинкън увери, че „САЩ, заедно със съюзници и партньори, подкрепят молдовския народ в стремежа му към сигурност, просперитет и демократично бъдеще“.

Според държавния секретар на САЩ, правителството на Молдова и Централната избирателна комисия са осигурили "добра организация и конкурентоспособност на изборите.“

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на 14 октомври категорично отхвърли обвиненията, че Москва се е намесвала в изборния процес в Молдова.

На 20 октомври в Молдова се проведоха президентски избори. Въз основа на резултатите от обработката на 100% от протоколите, настоящият президент Мая Санду получава 42,45% от гласовете на президентските избори, бившият главен прокурор Александър Стояногло - 25,99%. Тъй като нито един от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, втори тур ще се проведе на 3 ноември.

В същото време се проведе референдум, в резултат на който беше предложено да се добавят думите „за необратимостта“ в конституцията на Молдова. европейски курс и обявяване на интеграцията в ЕС за „стратегическа цел“. Според ЦИК 50,46% от гласувалите на референдума са подкрепили измененията в конституцията на Молдова относно необратимостта на курса към присъединяване към ЕС, а 49,54% са били против. В Гагаузия 94,84% от гласувалите са били против присъединяването към ЕС, а сред жителите на Приднестровието - 62,56%. В самата непризната република не бяха организирани секции за гласуване.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.

Свързани новини