Отидете към основна версия

1 709 5

МВФ към Реджеп Ердоган: Не повтаряйте тази грешка

  • турция-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган-
  • икономика-
  • международен валутен фонд

Очаква се Анкара да обяви през декември с колко ще повиши минималната работна заплата от началото на 2025 г., след като вдигна минималното възнаграждение с 49 процента през януари тази година, което рязко повиши инфлацията през първото тримесечие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция трябва да избегне повторение на последното рязко вдигане на минималната заплата, което подхрани значително инфлацията, при следващото повишение на минималното възнаграждение от началото на следващата година. Вместо това Турция трябва да се съсредоточи върху мерките в подкрепа на най-бедните, каза пред Ройтерс шефът на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в страната Джим Уолш, пише БТА.

Уолш каза в кулоарите на годишната среща на МВФ във Вашингтон, че обсъждането на въпроса за намаляването на основната лихва „вероятно е прибързано“.

Очаква се Анкара да обяви през декември с колко ще повиши минималната работна заплата от началото на 2025 г., след като вдигна минималното възнаграждение с 49 процента през януари тази година, което рязко повиши инфлацията през първото тримесечие.

„Надяваме се това да не се случи тази година, защото ние знам от опит в много страни с висока инфлация, че подобно определяне на заплати на национално ниво е важна отправна точка за инфлационните очаквания“, каза Уолш.

„Има компромис, който властите трябва да направят, и те са напълно наясно с това," допълни той.

Анкара трябва да се съсредоточи върху разработването на социални програми, които ще осигурят подкрепа за домакинствата с ниски доходи чрез парични преводи или чрез по-добро насочване на държавната подкрепа за увеличаване на доходите на работниците с по-ниски заплати, каза Уолш.

Очакванията на пазарите са за увеличение на минималната работна заплата през януари с около 25 на сто, смятат банкери.

Инфлацията се повиши рязко след последното повишение, като достигна максимум от 75 процента през май. Оттогава обаче се забавя, като достигна до 49,4 на сто през септември и референтната лихва за първи път спадна под от 50 на сто.

Централната банка на Турция остави без промяна лихвите през октомври и предупреди, че повишаването на инфлацията е увеличило несигурността, сигнал, който би могъл да засили мненията, че разхлабване на паричната политика няма да има преди началото на новата година.

Въпреки че финансовите условия вече са се затегнали, Уолш каза, че централната банка трябва допълнително да засили своята комуникация и че може да са необходими повече повишения на лихвите, ако банката наистина иска да достигне целта си за инфлация от 14 на сто до края на 2025 г.

МВФ очаква инфлацията в Турция да достигне 24 на сто до края на следващата година, което е близо до резултата от допитването на Ройтерс, което прогнозира инфлацията в края на 2025 година да бъде 25 на сто.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини