Отидете към основна версия

7 518 275

Forbes: Украинската армия се хвърля в яростна контраатака за Покровск

  • украйна-
  • русия-
  • покровск-
  • донбас-
  • война-
  • курска област

Въпреки това Москва е в състояние да набира 30 000 нови войници всеки месец, за да компенсира загубите си, а също така използва бойци от Северна Корея

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да се хвърлят в "яростна контраатака“, за да отмъстят на руснаците за "техните престъпления“, пише военният анализатор на американското списание Forbes Дейвид Акс. Той припомня докладите, според които настъпващите към Селидово руски войски са превзели позициите на защитаващата града 15 бригада "Кара-Даг“ от Националната гвардия на Украйна, след което са пленили и разстреляли четирима от бойците ѝ.

"Но е малко вероятно това да повлияе значително на хода на битката за Покровск“, подчертава авторът. Той посочва и мащабния проблем на ВСУ, който "това руско престъпление разкрива“.

По думите му Кремъл е готов да приеме големи загуби в частите, атакуващи Селидово, и според прогнозите на Украинския център за отбранителни стратегии руснаците вероятно ще превземат града в следващите дни. В същото време, според техните прогнози, падането на Селидово не означава превземането на Покровск.

Въпреки това Москва е в състояние да набира 30 000 нови войници всеки месец, за да компенсира загубите си, а също така използва войници от Северна Корея. Украйна не разполага с такива ресурси, отбелязва Акс, посочвайки факта, че командването на ВСУ вече е изпратило на фронта настъпателни бригади на Националната гвардия, включително "Кара-Даг“.

"Националната гвардия е част от Министерството на вътрешните работи на Украйна, а не от ВСУ, и обикновено изпълнява задачи по вътрешната сигурност. Фактът, че се налага МВР да изпраща свои сили в пряк бой, показва мащаба на проблемите с личния състав“, пише анализаторът.

Въпреки че Центърът за отбранителни стратегии е уверен, че украинците ще успеят да задържат Покровск, други анализатори, по-специално Frontelligence Insight, са по-малко оптимистични, като отбелязват, че Украйна в момента губи войната и тенденцията ще бъде негативна, освен ако не бъдат предприети решителни мерки.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 109 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: