Отидете към основна версия

8 900 17

Кой трябва да яде червено месо?

  • червено месо-
  • месо-
  • вредно-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • диета-
  • холестерол

Във времена, в които здравословното хранене е на особена почит, се оказва, че има хора, които не трябва да спират заклейменото за вредно червено месо

Снимки: Shutterstock

От известно време насам хората все по-често обръщат специално внимание на нещата, които ядат. Здравословният начин на живот се е превърнал в цяла индустрия и то доста успешна.

Отвсякъде се появяват нови диети, които обещават, че ако ги спазваме, всичко ще е наред. Обаче забравяме, че всичко трябва да се консумира в умерени количества, за да не си нанесем непоправима вреда.

Така например едно от нещата, от които мнозина се отричат е червеното месо. В повечето здравословни диети се твърди, че то трябва да бъде напълно изключено от менюто, тъй като може да доведе до редица здравословни проблеми като най-често от него страдат сърцето и кръвоносните съдове.

В същото време обаче месото е основен източник на протеин. То допринася и с минерали и микроелементи към диетата, особено желязо и цинк. Месото е важен източник на витамини от група B, включително B12, който не се открива в храните от растителен произход.

Скорошно проучване на учени показа, че червеното месо може да намали риска от развитие на демиелинизация на централната нервна система (ЦНС), което е често срещан предшественик на множествена склероза на МС.

„Предишни проучвания показват, че средиземноморската диета може да помогне за намаляване на риска от определени здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, болест на Алцхаймер и деменция и да подобри общата продължителност на живота.

Съществуват обаче неубедителни доказателства, че средиземноморската диета също намалява риска от развитие на МС “, казва водещият автор Лусинда Блек от Училището за обществено здраве в Университета Къртин.

Според изследователи от Австралийския национален университет в Канбера, получените в новото проучване данни отговарят на необходимостта да се информират хората с повишен риск от развитие на МС за влиянието на диетата им върху цялостното им здраве.

„Нашето проучване установи, че консумирането на една порция (65 г) червено месо като част от здравословната средиземноморска диета може да бъде полезно за хора с висок риск за развитие на МС“, казва Блек.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини