Отидете към основна версия

48 179 103

Потвърдено! Българска фирма е разработила микромолекула за лечение на коронавирус

  • коронавирус-
  • лекарство-
  • микромолекула-
  • българска фирма-
  • микра-21-
  • софия тек парк

До два месеца може да се започнат клиничните изпитания на тази микромолекула

Източник: СТХ, на снимката: Костадин Петков

''Технопаркът работи с иновативни фирма, която е разработила молекула за лечение на коронавирус. Съвместно с правителството и рисковия капитал в Европа, започват съвместни стъпки за финансирането на този продукт'', това заяви на днешното заседание на правителството Костадин Петков, който е заместник-председател на Надзорния съвет на ''София Тех Парк'' АД.

''Със суперкомпютъра ще могат да се моделират и да се предвиждат всякакви такива критични ситуации. Смятаме, че ще го постигнем до края на годината'', вметна Петков.

''''Микар 21'' от четири години разработва специална микромолекула за коронавируси от различните типове. Те в момента имат много положителни резултати и отзиви от лабораториите, в които са ги изпратили за първа сертификация. Две лаборатории в САЩ и една лаборатория в Белгия'', внесе още яснота представителят на ''София Тех Парк'' АД.

Премиерът е поел ангажимент да съдейства чрез контактите си на европейско ниво за ускоряване на процедурите по изпитване. До два месеца може да се започнат клиничните изпитания на тази микромолекула. Това е българска разработка на 100%, няма външни фирми'', каза още Костадин Петков.

На заседанието стана ясно също, че от БАН са разработили активен въглен за маските за лице. Новината бе съобщена акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 69 гласа.

Свързани новини