Отидете към основна версия

5 032 88

Мая Манолова: Да не газим гражданските права заради COVID-19

  • мая манолова-
  • коронавирус-
  • зараза

Като не го правят със закон, а само с решение, депутатите са напът да прегазят Конституцията, е позицията на бившия омбудсман

Колаж: Архив

Извънредни мерки трябва да бъдат въведени. Но това трябва да стане по правилата - да е ясно какво имат право и какво нямат право да правят гражданите и какви санкции следват за нарушение. Беше обявено извънредно положение, без да са ясни забраните и мерките - точно кои бизнеси продължават да работят, кои обществени заведения се затварят и за какъв срок, има ли ограничения за пътуване в страната, затварят ли се границите. Всичко това следваше да бъде описано в закон.

За това призова във "Фейсбук" Мая Манолова

Като не го правят със закон, а само с решение, депутатите са напът да прегазят Конституцията. Съгласно чл. 57 ал. 3 ограничаване на конституционни права може да стане само със ЗАКОН. В Закона трябва да бъдат изчерпателно изписани какви права и за какъв срок се ограничават, като трябва да бъдат съответстващи на вида на заплахата за обществото. Това, което ни тревожи в момента е, че актът, който се гласува не е Закон, а РЕШЕНИЕ, без да е описано има ли ограничаване на права и кои. Така се дава възможност за залоупотреби с правата ни - например: ограничават ли свободата на словото, правото на труд, правото на сдружаване, на неприкосновеност на личността, правото на собственост, тайната на кореспонденцията. Карантина трябва да има, даже е закъсняла, ограничаване на отделни права - също. Но да е ясно кои права, какви са ни задълженията и какво следва при тяхното нарушаване.

Призовавам депутатите да приемат законови текстове, с които да конкретизират задълженията на гражданите, бизнеса и институциите, санкциите и мерките за подкрепа на домакинствата и бизнеса.

Ако институциите само въз основа на това решение, без закон, ограничат правата ни, това ще бъде нарушение на Конституцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини