Отидете към основна версия

2 791 18

Британските супермаркети ограничиха покупките заради паническото пазаруване

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пазаруване-
  • супермаркет-
  • tesco

Днес паническото пазаруване във Великобритания ескалира. Рафтове бяха изпразнени от разтревожени от изолацията поради коронавируса клиенти. Това принуди големите вериги супермаркети Tesco и Sainsbury's да ограничат покупките, предаде Reuters.

Премиерът Борис Джонсън, който бе силно критикуван, че действа твърде бавно и предпазливо, за да се справи с епидемията от коронавирус, заяви във вторник, че няма реална причина хората да се презапасяват и че няма опасност за недостиг на доставките на храни.

В супермаркетите в цялата страна обаче пазаруващите се изплашиха. Всички рафтове са били изпразнени, като са останали само сладолед и шоколадови великденски яйца, а пред хранителните магазини са се извили огромни опашки.

"Става все по-лошо", каза пред Reuters източник от една от големите вериги супермаркети във Великобритания.

Именно за да се справят с паническото пазаруване, от Sainsbury's са решили да ограничат покупките на клиентите. Tesco пък позволява закупуването на само две опаковки от определени артикули като тестени изделия, тоалетна хартия и мляко.

Големите супермаркети във Великобритания, включително гореспоменатият лидер на пазара Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons, Aldi и Lidl се борят повече от седмица, за да поддържат рафтовете със стока.

„Имаме достатъчно храна, влизаща в системата, но ограничаваме продажбите. Така стоката ще може да остане по-дълго в магазините, както и да бъде закупена от по-голям брой клиенти“, каза в отворено писмо главният изпълнителен директор на Sainsbury's Майк Кууп.

Aldi в понеделник стана първият супермаркет в Обединеното кралство, който въведе ограничение на пазаруването. В немската верига клиентите имат право да купуват до четири броя от всеки продукт за едно посещение.

Супермарките твърдят, че работят в тясно сътрудничество с доставчиците, за да осигурят движението на храната по цялата системата и за да се извършват повече доставки поради голямото търсене.

Освен това, Reuters съобщи в понеделник, че хранителните вериги работят върху планове за оптимизиране на операции си. Те се изразяват в съкращаването на кафенета, гишета и други услуги, за да може да бъде насочена повече работна сила към поддържането на базови провизии.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини