Отидете към основна версия

7 136 55

Коронация на всяка цена

  • коронавирус-
  • воиски-
  • русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През седмицата се появиха съобщения, че части от Втора гвардейска таманска мотострелкова дивизия влизат в Москва, най-вероятно за да гарантират обществения ред в случай на спешни случаи и карантина в столицата. Някои федерални медии твърдят, че руската столица ще бъде затворена.
На пръв поглед това е много добро оправдание - обхватът на пандемията в света е невероятен, трагедията не щади никого. Видяхме как армията в италианския Бергамо помогат на болниците да транспортират мъртвите до крематориумите на близките градове, пише Дмитрий Тор в коментар за foreignpolicy.com.ua.

Кметството в Москва обаче бърза да опровергае информация за евентуално затваряне заради карантина на метрополиса. От ведомството на Сергей Собянин потвърждават, че такъв план съществува, но той се представя като възможна опция, в случай, че положението с епидемията от COVID-19 излезе от контрол.

Руският политолог Валери Соловей в интервю за "Ехото на Москва" потвърди тезата, че Кремъл е разработил вариант за въвеждане на авариен режим в столицата. Според него в Русия като цяло броят на потвърдените смъртни случаи от коронавирус е не по-малък от 1600. Това показва, че Кремъл е намалил реалната степен на разпространението на епидемията в страната и глобалната заплаха за населението.

Неепидемиологичната ситуация обаче е причина за появата на бронирани превозни средства на Третия транспортен пръстен - прокремълските публикации обясняват това с подготвка за парада на Победата и призовават, да не се сее паника. Въпреки факта, че репетициите за парадите са все още далеч - обикновено те се провеждат през април, а не месец по-рано и то по време на пандемия.

Според закона на Руската федерация извънредно положение се въвежда при наличие на обстоятелства, които представляват пряка заплаха за живота и сигурността на гражданите или конституционния ред, чието премахване е невъзможно без спешни мерки.

Кое от тези две условия е причина за въвеждането на войски?

Съществува мнение, че участието на военните в осигуряването на извънредния режим е просто прикритие за гласуване на измененията в Конституцията, което е много по-важно за управляващите елити. както вече знаем, Путин насрочи Референдумът за 22 април. Демонстрацията на власт има за цел косвено да намекне на онези, които се колебаят, че резултатът от вота е почти предрешен, както и да охлажда протестните настроения, които задължително ще се появят.

След като всички промени бяха обсъждани през последните два месеца, основното решение бе изготвено в блиц режим. Минута преди решаващия вот бе внесено прочутото изменение на Терешков за „нулиране“ на мандатите на държавния глава. След час и половина президентът се съгласи с това, поради "трудната ситуация в света". След още половин час то беше гласувана и одобрено от Съвета на федерацията. Освен това Конституционният съд издаде заключение за законността на измененията в Конституцията още през уикенда, като имаше на разполагаше цяла седмица. Приемането му от регионалните парламенти също премина безпрецедентно. На обикновените хора не им беше дадено време да разберат какво става.

По същия начин московчани не получиха ясни обяснения какво се случва, а се използва факта, че темата за коронавируса е доминираща и под прикритието на пандемията се окупира столицата.

Онзи ден Путин посети Севастопол, откъдето заяви: „Ако ситуацията е неблагоприятна от епидемиологична гледна точка, ние ще отложим гласуването. Но ако ситуацията позволява, ще го извършим. Но ние ще го извършим, разбира се, при спазване на всички предпазни мерки. "

Прибързаността се дължи на факта, че отлагането на вота за лятото и особено за есента е просто неприемливо. И има редица причини за това.

Първо, протестното настроение - през това време рублата ще се срине още, цените ще скочат бързо и ще има недостиг на най-необходимото (което е повече от вероятно). Това ще допринася и за обедняването на хората поради по-ниските доходи, уволненията от работа, съсипването на малкия и средния бизнес.

На второ място, от април, крахът на приходите от износ, който до голяма степен зависи от петрола, ще напредне. Към рязкото свиване на търсенето на петрола се добави и спадът на цените. Това означава, че към деня на гласуване ще бъде очертан приблизителният диаметър на фунията, в бездната на която ще бъде руската икономика.

Трето, няма праг на избирателната активност, така че колкото и нисък да е той, ще се счита, че е дадена "воля".

Четвърто, възможно е да се гласува дистанционно, така че да няма дежавю с манифестацията на 1 май 1986 г. в Киев, проведена по-малко от седмица след аварията в чернобилската АЕЦ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Свързани новини