Отидете към основна версия

23 909 237

Премиерът: Следващите 2-3 седмици ще става по-тежко

  • мерки коронавирус-
  • коронавирус-
  • covid-19

Прогноза на правителството

Следващите две-три седмици ще става по-тежко. Това заяви на пресконференция премиерът Бойко Борисов.

Готов е първият доклад на Медицинския експертен съвет (МЕС) към МС. Това каза премиерът.

Ръководителят на МЕС проф. Костов оприличи доклада на картинна галерия и сподели:

"Това, което представихме, има голям обем - около 400 страници на хартиен носител, 40 мегабайта. Има над 100 хиперлинка... Продуктът има три раздела. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел имаме общи принципи за поведение и вземане на мерки..

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени.

МЕС възприема, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи".

Борисов допълни, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици.

"Неслучайно ние сме поръчали 1 000 000 теста на ЕК, защото знаем, че ще дойде такова време - след платото, в което масово трябва да тестваме хората".

"Не мога да разбера защо създаде тази тема в обществото като едва ли не противоборство на Щаба и Съвета за тестовете", допълни премиерът и уточни, че до 2-3 седмици се очаква пикът на заболяваемост.

„Усещам едно изнервяне в хората. Разбирам ги, с право, но в следващите две-три седмици ще е пикът. Очакваме го. Все по-тежко ще става. Не само, че не можем да разхлабване, все по-тежко ще става следващите три седмици“.

Със Съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока "Дайте, ще пуснем младите напред да създадат имунитет", това означава да кажем "тези ще умрат, а другите да живеят". Това означава да го кажеш, с уважение към г-н- Мангъров". Борисов допълни, че всички държави, опитали да изградят колективен имунитет "се отказаха веднага, когато започнаха да мрат хората".

"Днес ще преведем всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат пряко участие по наблюдението, по лечението на хората, които са заболели от коронавирус, да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв, което на практика означава, че те ще получат 1537 лв., тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че допълнителните пари ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения. Ако в болница има до 5 заразени, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако са от 5 до 10 - 70 души, а при над 10 допълнителна възнаграджение има за 100 души:

"Това прави 2 600 000 лв. Останалите, до 6 милиона лева - 3 400 000 ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести".

Министърът допълни, че ще предложи на МС държавата да сключи договор с Китай за внос на два медикамента, за които е доказано, че в комбинация повлияват благоприятно на заразените.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 50 гласа.

Свързани новини