Отидете към основна версия

2 770 6

Без Екшън Джонсън правителството изпитва затруднения

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • лондон-
  • доминик къмингс

"Сънди таймс" излезе с опустошителна статия с твърдения, че кабинетът е пропилял 5 седмици през февруари и март за ограничаване на ефекта от коронавируса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство приближават 20 000. Британците са добре известни с чувството си за „уникалност“, което, всъщност, често им е помагало в миналото, но пандемията на практика опроверга всички, които я подцениха. Ето защо, заради „уникалния“ си подход - да не избързва с налагането на карантина - правителството на Борис Джонсън стана обект на ожесточени критики.

Миналата седмица вестник „Сънди таймс“ излезе с опустошителна статия с твърдения, че кабинетът е пропилял 5 седмици през февруари и март за ограничаване на ефекта от коронавируса, и то при положение, че и без това е бил изключително неподготвен. Липса на защитно оборудване и облекла за медиците, недостатъчно тестване, пренебрегване на ситуацията в домовете за социални грижи - това са само част от проблемите.

Вчера пък вестник „Гардиън“ публикува две разкрития, основани документално. Едното - че още миналата година на „Даунинг стрийт“ са били предупредени за опасността от пандемия в документ, подписан от главния научен съветник на правителството сър Патрик Валънс. В него се допуска масова зараза с грипоподобен или с коронавирус - че пандемията може да е и на три талаза от по 15 седмици, ще загинат над 65 000 британци, че щетите за икономиката ще надвишат 2 трилиона паунда и че ще отнеме години преди системите за здравни и за социални грижи да се възстановят.

Другото разкритие е, че личният съветник на премиера Джонсън - Доминик Къмингс, е участвал в заседание на председателствана пак от сър Патрик Валънс тайна научна консултативна група за извънредни ситуации. С което работата ѝ се компрометира заради съмнения за политическо влияние.

„Объркването е голямо, не е ясно какво точно се е случило и вероятно само обществено разследване, когато отшуми пандемията, ще извади наяве истината“, коментира пред кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън. Разговорът им включва и пропусната от Лондон възможност да получи помощ от Европейския съюз.

Британското правителство продължава да настоява, че поради „комуникационно объркване“, каквото и да означава това, не е било поканено навреме да се включи в схемата на ЕС за поръчване на защитно оборудване и респиратори, макар че Брюксел многократно изтъкна, че на британците навреме е била предоставена тази възможност. Макар и вече напуснала ЕС, до края на преходния период Великобритания напълно може да се ползва от изгодите си от членството, за каквато се смята и тази схема, ето защо властите бяха обвинени във вземане на „политическо решение“ заради Брекзит. „Даунинг стрийт“ отрича обвиненията в „политическо решение“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини